Logo

Neoportia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Neoportia

Neoportia villosa viser sine små lyserøde blomster og sin lighed med en fuglerede.

 

Denne gruppe af for det meste små planter kommer fra Chile, med nogle få arter i Argentina og Peru. De trives godt i drivhuse, og de blomstrer i små størrelser. De skal bruge meget lys, og de kan formentlig ikke blomstre indendørs. Mange af dem kommer fra ret tørre områder, og de skal bruge en veldrænet, grusblandet jord og en omhyggelig vanding, specielt de arter, som har store pælerødder. Systematikerne har haft travlt med denne gruppe, så man kan også finde planterne under slægtsnavnene Neochilenia, Pyrrhocactus og Horridocactus.

Planterne i Neochileniagruppen er de mindste og har for det meste store pælerødder. De kan være meget rigtblomstrende, selv som forholdsvis unge planter. Blomsterne har normalt ret sarte farver. Blegt lyserøde og flødefarvede er almindelige. De er omkring 5 cm i diameter. Stængel farverne er også interessante med nuancer af violet og brune pigmenter. De danner langsomt aflæggere og bliver til små klumper. Typiske arter er Neoportia napina og Neoportia esmeraldana. Der er også nogle lidt større og mere tornede arter i denne gruppe, såsom paucicostata.

Planter, som hører til slægten Neoportia i snæver forstand, har normalt meget tætte fugleredelignende tome. Deres små lyserøde blomster har et karakteristisk halvåbent udseende og lyst centrum. Hos nogle af arterne viser blomsterne sig usædvanligt nok om efteråret eller vinteren. På grund af deres torne er de meget attraktive planter. Med alderen bliver de en smule højere end brede. Typiske arter er Neoportia villosa, Neoportia wagenknecktii og Neoportia nidus.

En yderligere gruppe af planter med kraftige torne er blevet anbragt i Horridocactus. De har usædvanlige kobberfarvede eller grønlige blomster. I det store hele skal de være lidt større end de andre arter, før de blomstrer. Neoportia tubersiculata er typisk for denne gruppe.

--

 

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.682 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her