Logo

Påskekaktus - Rhipsalidopsis gaertneri

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Påskekaktus - Rhipsalidopsis gaertneri

Påskekaktus blomstrer i det tidlige forår ved påsketid; heraf det danske navn. Rhipsalidopsis = den, som ligner en misteltenkaktus (Rhipsalis).

Planten er i sit hjemland Brasilien en epifyt, som lever på barken af større træer uden at tage næring herfra. Gre­nene er utornede og leddelte. I begyn­delsen er leddene næsten runde eller 4- eller 5-kantede, senere næsten flade. De skarlagenrøde blomster er 4 cm store og let hængende.

 

Påskekaktus (Rhipsalidopsis gaertneri) kan trives mange år i stuen og blomstre flittigt hvert forår.

 

Pleje: Påskekaktus tåler ikke direkte sol; om sommeren holdes den i halv­skygge, om vinteren i et lyst vindue. Pottejorden skal være let og veldrænet, gerne enhedsjord eller havejord, tilsat spagnum. Jorden må aldrig være gen­nemvåd; så rådner rødderne; til gen­gæld vil hyppige overbrusninger af planten være gavnlige. Der gødes en gang om ugen fra april til september. I oktober og november holdes planten tørt og køligt (10°C); derved fremmes knopdannelsen. I januar stilles planten varmere (18°C), hvorefter knopperne begynder at vise sig. Hvis knopperne eller leddene afkastes, skyldes det i reglen skiftende temperatur.

 

Formering: Som stiklinger anvendes 1 år gamle skudled, der stikkes i sand­blandet spagnum.

 

Påskekaktus kræver hvert år en hvileperiode fra oktober til januar for at udvikle masser af blomsterknopper. Den bør ikke drejes under knopdannelse og blomstring.

 

Andre arter:

Rosenkaktus (Rhipsali­dopsis rosea) ligner påskekaktus, men blomstrer det meste af sommeren. Se artiklen Rosenkaktus.

 

Rhipsalidopsis graeseri er en krydsning mellem påskekaktus og rosenkaktus. Den er kraftigere i væksten end foræl­drearterne og tåler bedre lavere tem­peraturer. Om sommeren kan den an­bringes udendørs på et ikke alt for køligt og fugtigt sted. Blomsterne har forskellige røde nuancer.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (37 stemmer)
Siden er blevet set 12.074 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her