Logo

Pleiospilos

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Pleiospilos

Pleiospilos neliis naturlige vækstområde er granitklipperne i den sydlige del af Sydafrika.

Disse firskårne, granitlignende meget sukkulente planter kommer fra plateauerne i Little og Great Karroo og Kapprovinsen i Sydafrika. De har en mørk, blågrå farve, de er fint og tæt plettede med en poleret rød farve, hvis de vokser i fuld sol. De er nemme at dyrke og ikke særligt krævende. Hos nogle af arterne kan et par blade nå en samlet længde på 18-20 cm, men de er normalt knap så brede.

I naturen har de klaret sig godt på grund af stor lighed med deres omgivelser: granitklipper. Formentlig var planterne engang betydeligt mere varierede, men de, der mest lignede deres omgivelser, overlevede og producerede flere planter med samme udseende.

De kraftigste af disse planter, Pleiospilos bolusii, Pleiospilos simulans og Pleiospilos nelii har normalt et par blade, idet de ligesom Lithops producerer et nyt par blade hvert år og opsuger det gamle. I en periode kan de derfor have to sæt blade, der er »stablet oven på hinanden« i rette vinkler.

Pleiospilos compactus og dens varianter kan have op til fire par blade, der normalt er slankere og længere. Disse planter vokser i den sidste halvdel af året på den nordlige halvkugle, så man bør begynde vandingen i juli, under forudsætning af, at de fleste af de gamle blade er tørret ind og er blevet meget læderagtige. Blomsterknopperne viser sig i august. Der kan være fra en til fem, som kommer ud mellem det nyeste bladpar, med den ældste knop i centrum og de andre på en linje på begge sider.

Blomsterne er ret store og vokser for hver dag, de er åbne. De er gyldengule med et orange strejf på de yderste kronblade. Kronbladene falmer til en rødlig-orange farve og klasker sammen ned over løvbladene. Sørg for at få dem væk fra planten ved at vride dem af. Efter blomstringen, der kan fortsætte til langt ud på efteråret, begynder planten at skubbe nye blade frem på samme sted som blomsterne. Der burde dukke mindst et nyt hoved op, og hvis forholdene har været gode måske to, så planten forøger sin størrelse.

En af arterne, Pleiospilos nelii, blomstrer normalt ikke før efter jul, måske endda først i februar, afhængig af vejret. Blomsterne kommer faktisk fra de nye hoveder, det vil sige, at planten producerer sin tilvækst, før den går i knop. Denne art har også meget mere afrundede blade end de andre. Blomsten er laksefarvet, men på grund af dens sene fremkomst, er der altid risiko for, at den ikke udvikler sig ordentligt.

Planterne formeres normalt fra frø, men man kan også få stiklinger til at slå rod, hvis det bliver nødvendigt.

--

 

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (8 stemmer)
Siden er blevet set 2.699 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her