Logo

Prismekaktus - Leuchtenbergia principis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Prismekaktus - Leuchtenbergia principis

Vi kender kun en enkelt art af prisme­kaktus (Leuchtenbergia principis); den er hjemmehørende i den nordlige og mellemste del af Mexico. Den vokser på græsklædte skråninger op til 2000 m over havet. Den er en meget særpræget kaktus, der først blev beskrevet i 1848. Den minder i vækstform om en agave og adskiller sig herved fra de fleste andre kaktusarter med torne.

Ældre planter udvikler en op til 50 cm lang stamme, der er ru af rester fra affaldende vorter. I spidsen af stam­men står de op til 12 cm lange, blålige prismeformede vorter. I spidsen af vorterne findes gråuldede tornepuder med ca. 15 cm lange, strågule, senere grålige og papirlignende torne. Fra tornepuderne på de yngste vorter ud­vikles ca. 8 cm store, velduftende, gule blomster. Hvis blomsterne ikke bestø­ves, kan de holde i ca. 6 dage, hvilket er meget for kaktusblomster. Planter i kultur er næsten altid uforgrenede; men i naturen findes af og til forgrene­de eksemplarer.

 

Den eneste art af prismekaktus (Leuchten­bergia principis) minder i vækstform om en agave.

 

Pleje: Om sommeren kræver prisme­kaktus megen sol og varme og jævnlig tilførsel af vand og næring, mens den om vinteren ikke skal have næring og næsten intet vand. Vintertemperaturen holdes lav, 12-15°C; det fremmer blomstringen. En let, næringsrig jord, hvorfra vandet kan løbe bort, fremmer vækst og blomsterudvikling.

 

Formering: Prismekaktus importeres fra oprindelseslandet; men det er ble­vet mere almindeligt at formere den ved frø. De små frøplanter podes på grundstammer, der tåler lave tempera­turer. Det fremmer ikke alene vækst­kraften, men også blomstringen. Frø­planter, der ikke podes, udvikler en tyk pælerod, gror langsomt og blom­strer først efter flere års forløb.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 2.296 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her