Logo

Voksblomst - Hoya

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Voksblomst - Hoya

Hoyaer kaldes også for voksblomster. De omkring 90 arter strækker sig fra Indonesien og omliggende områder til Himalaya. De er ofte epifytiske klatreplanter. De virker meget tiltrækkende på uldlus, for planterne udskiller store mængder nektar fra blomster og bladaksiller. Nogle arter har meget tykke, holdbare blade, mens andre har mindre og tyndere blade, som bliver afkastet, hvis betingelserne er for solrige eller for tørre. Mange af dem kan vokse op til den størrelse, man nu ønsker. Alle de arter, som vi har haft fornøjelsen af at se blomstre, havde en meget sød duft.

I naturen er voksblomster vant til beskyttelsen fra meget større planter eller træer og lever derfor ofte i halvskygge. De er således ualmindeligt gode stueplanter. Den mest almindeligt dyrkede art er Hoya camosa, men den lever ikke op til det almindelige navn, da de enkelte blomster, og der kan være 20-30 i en enkelt bundt, ikke er voksagtige, men nærmest filtagtige med en glaslignende ophøjet corona. Med alle hoyaerne er det vigtigt, at man ikke fjerner »dværggrenene«. hvorpå blomsterne fremkommer, når de har blomstret, da planterne vil fortsætte med at blomstre fra den samme lille gren, der med tiden kan blive ret lang.

 

 

Hoya camosa findes i en broget form, og der er endda former med monstrøse eller deforme blade. De to karakteristika er ofte forbundet.

Hoya bella, hænge-voksblomst, sælges ofte som en stueplante. Den er udmærket til en hængepotte, men læg venligst mærke til, at den slet ikke bryder sig om at hænge i solen. Denne lille hoya har meget glasagtige blomster, og den ser nærmest kunstig ud. Den har også den mest vidunderlige duft.

Hoya multiflora er en anden populær art. Den bliver nogle gange kaldt raketplante, fordi blomsternes kronblade er bøjet tilbage, så de ligner små raketter.

Hoya cinnamomifolia ligner i overbevisende grad Hoya camosa, indtil den blomstrer. Den har færre blomster i hver dusk, kronbladene vender bagud, og coronaeme har en mørk kanel farve.

De kan formeres fra frø eller mere almindeligt fra stiklinger.

Det er nok tvivlsomt, om nogle af hoyaerne kan opfattes som virkeligt sukkulente planter, men de er meget nære slægtninge til mange lignende planter, så derfor kommer de med alligevel. Hvis planter som Hoya camosa opfattes som sukkulenter, bør man også medregne Stephanotis floribunda, duftranke.

--

 

 

Facebook
Opret din egen Havebog Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (25 stemmer)
Siden er blevet set 6.928 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
661408-10-2016 09:42:15 jytte jensen
Øv, der står ikke rigtig noget om hvordan den skal passes: vand, gødning mv.,
272219-02-2015 11:53:13 Marie Nielsen
Jeg har arvet 2 voksblomster efter min svigermor. De har ret tykke blade og kommer med lange stængler. I ovenstående omtale kan jeg ikke finde noget om vand og lys til de tykbladede planter. Jeg ser at den vil gerne have "halvskygge". Et andet sted har jeg for længe siden læst, at den skal vandes 1 gang ugentlig om sommeren! Skal den slet ikke vandes om vinteren? Læste også "stå meget lyst". Det svarer ikke rigtig til ovenstående halvskygge. Er der nogen, der vil hjælpe mig?
272325-04-2014 21:35:10 gitte
Jeg har selv en den har en duft nårblomster

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?