Logo

Ærenpris - Veronica

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Ærenpris - Veronica

Ærenpris er en oversættelse af det middelalderlige plattyske Ehrenpries og hentyder til planternes udmærkede medicinske egenskaber. Det botaniske slægtsnavn har formentlig sin oprindel­se i den italienske helgeninde Santa Veronica (1445-97). I den vilde danske flora og i danske haver findes en lang række arter af ærenpris, som alle ken­des på de 4, i reglen blå, kronblade og de 2 tydelige, hvide støvknapper. Alle kendte arter er stauder.

 

Tveskægget ærenpris (Veronica chamaedrys) med de smukke, himmelblå blomster er vildtvoksende i skovbryn.

 

Vækstkrav: Alle ærenpris trives bedst i fuld sol, helst på en veldrænet, ikke for fugtig, kalkholdig jord. Alle de neden­for nævnte arter er hårdføre Danmark.

 

Pleje: De fleste ærenpris formeres let ved frø. Staudeærenpris kan nemt de­les, og i planteskolerne benytter man sig ofte af stiklingeformering. Alle ærenpris er nemme haveplanter; flere typer udvikler sig endda så kraftigt, at de næsten kan betragtes som ukrudt i haven. Men deres store skønhed i blomstringstiden sætter i reglen en grænse for haveejerens trang til at udrydde planterne. Flere staudeæren­pris kræver en smule støtte eller opbin­ding. Nedskæring af de afblomstrede planter bør foretages tidligt om foråret.

 

Anvendelse: De lavere arter kan an­vendes som trædeplanter og som plæ­neerstatning, på stengærder og i sten­partier eller som bundplanter. under større stauder, roser og småbuske. De højere arter kan indgå i blandede blomsterbede og staudebede, og man­ge af dem kan anvendes i en flerårig blomstereng. Nogle er velegnede til afskæring.

 

Ærenpris (Veronica) kendes let på de 4 kronblade og 2 støvdragere med hvide støvknapper.

 

Arter:

Aksærenpris (Veronica spicata) er håret og 20-40 cm høj. Den blomstrer fra juni til september og har blomsterne samlet i tætte, smalle aks. I Danmark er den vildtvoksende på kalkholdige klinter og bakker, oftest nær kysten. Den er en glimrende have­staude med flere gode sorter, bl.a. 'Erica', rnørkrosa; 'Heidekind', rød; 'Menuet', rosa; og 'Romely Purpie', blå.

 

Bjergærenpris (Veronica montana) har langstilkede blade og håret stængel, der bliver 10-40 cm høj. Kronbladene er blegblå med mørkere årer. Den findes som skovbundsplante i danske løvskove. Kan anvendes i fritidshavens blomstereng.

 

Bredbladet ærenpris (Veronica teucri­um) er 40-60 cm høj med mørkårede. blå kroner. I handelen findes 3 gode sorter, 'Kapitan", 'Royal Blue' og 'True Blue', alle rent blå. Anvendes i staudebede og stenbede.

  

Ensianbladet ærenpris (Veronica genti­anoides) er en af de smukkeste have­ærenpris; den bliver 60 cm høj og blomstrer i maj-juni. Sorterne 'Robu­sta' og 'Variegata' har begge lyseblå blomster med mørkere årer; den sidst­nævnte har hvidbrogede blade.

 

Flerfarvet ærenpris (Veronica agrestis) er oftest enårig. Dens blomster er blegblå eller lyserøde; men det neder­ste kronblad er altid hvidt. Den blom­strer i to perioder, i april-maj og 2. gang i juli-august. Den er vildtvoksen­de her i landet og optræder ofte som ukrudt i urtebede og staudebede, hvor den dog er let at fjerne ved håndlug­ning.

 

Glat ærenpris (Veronica serpyllifolia) er en flerårig ukrudtsplante med glat­te, rodslående stængler. Bladene er ovale, og blomsterne sidder samlet i klaser i spidsen af stænglerne; de er hvide med mørkeblå årer. Forekom­mer på fugtige græsmarker.

 

Grå tæppeærenpris (Veronica surculo­sa) er en ganske lav plante, sjældent over 10 cm høj. Fra maj til juli har den rent hvide blomster med et stort, pur­purrødt øje; hele planten er dækket af sølvgrå hår. Egnet som stenbedsplante og trædeplante.

 

Krybende ærenpris (Veronica repens) er den laveste af arterne; den bliver kun 5 cm høj og bærer bitte små, lyseblå blomster i maj. God træde- og fugeplante.

 

Langbladet ærenpris (Veronica longifo­lia) er en kraftig staude, der kan blive

mere end meterhøj; den blomstrer fra juli til sidst i september med store, blålilla aks. På vind udsatte steder skal den have lidt opbinding. Den bedste sort i handelen er 'Blauriesin' med store, rent blå blomster. Sorten 'Alba' har hvide blomster.

 

Lægeærenpris (Veronica officinalis) er blevet indsamlet og dyrket som læge­plante i mange århundreder. I Dan­mark vokser den vildt på morbund, tørre overdrev, i skovbryn, grå klitter og på gravhøje. Den bliver 10-25 cm høj og har lyslilla eller blegblå blom­ster i juni-juli.

 

Markærenpris (Veronica arvensis) er en en- eller toårig, ret spinkel plante, der vokser på tør agerjord, på sydskrå­ninger og langs vejkanter.

 

Plæneærenpris (Veronica filiformis) har fine, stærkt forgrenede stængler og meget dekorative, lyseblå blomster. Den er vildtvoksende, men har vundet indpas i haverne, ofte som et besvær­ligt ukrudt. I græsplænen kan dens tætte mylder af stængler næsten kvæle græsset, og man må afgøre med sig selv, om man vil tolerere, at græsplæ­nen i plantens blomstringstid mest minder om en klar sø, der spejler himlens blå. Små pletter af denne ærenpris i græsplænen kan luges væk; men større partier må fjernes ved sprøjtning med 5% blåsten eller 10% jernvitriol. Det ødelægger også græs­planterne, så en måneds tid efter sprøjtningen må man så nyt græs på de bare pletter.

 

Stenærenpris (Veronica prostrata) er 15-20 cm høj og i juni-juli helt dækket af himmelblå blomster. Den er veleg­net i stenbedet, men kan også anven­des som fugeplante mellem fliser og i et stengærde. Der findes en sort, 'Al­ba', med hvide blomster.

 

Sølværenpris (Veronica incana) har sølvgrå. lancetformede, rosetstillede blade og 30-40 cm høje stængler med kraftigt blå blomster i juni-juli. En fin bundplante i forgrunden af staudebe­det eller mellem røde og gule buketro­ser.

 

Tveskægget ærenpris (Veronica cha­maedrys) er en 10-30 cm høj plante, som hører hjemme i skovbryn, langs veje og på gravhøje. Den har blå blomsterklaser i maj-juni.

 

Tykbladet ærenpris (Veronica beeca­bunga) vokser ved kilder og langs bække, åer og søer. Hele planten er glat og bliver 15-50 cm høj; den har mørkeblå blomster i juli-august. Kan indføres i en fugtig blomstereng.

 

Vedbendbladet ærenpris (Veronica he­derifolia) har næsten krybende stæng­ler, nyreformede, vedbendlignende blade og uanselige, langstilkede, lilla blomster i april-maj. Forekommer som haveukrudt og i åbne kratskove.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (19 stemmer)
Siden er blevet set 11.793 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!