Logo

Aërides - Aërides

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Aërides - Aërides 

Navnet kommer af det græske aer = luft, og hentyder til, atplanterne ikke lever på jorden men på træer; de er epifytter.

Orkidéslægten Aërides stammer fra de tropiske skove i Asien, hvor de lever epifytisk, dvs. på kraftige gamle træer, hvor rådnende blade og fugle gødning giver god mulighed for næringsstofop­tagelse. Aërides mangler pseudobul­ber, falske knolde, som ellers fore­kommer hos de fleste epifytiske orki­deer. Stænglen er klatrende, op til 150 cm, med stive, læderagtige, lancetformede blade. De velduftende blomster fremkommer i tætte, nedhængende klaser.

 

Aërides vandarum blomstrer allerede i februar-marts.

 

Arter: De forskellige Aërides-arter stil­ler krav til temperaturen, alt efter hvilke områder de kommer fra. Plan­ter fra Filippinerne kræver konstant 25-30°C, mens planter fra Nordindien eller Japan kan klare sig med dagtem­peraturer på 15-20°C og en nattempera­tur på 10°C. Alle andre arter kan dyrkes ved en dagtemperatur på 20-25°C  og en nattemperatur på 16°C.

 

Mindre varmekrævende arter:

Aërides falcatum blomstrer om sommeren med mørkrosa-hvide blomster.

 

Aërides vandarum blomstrer med hvide, vel­lugtende blomster i februar og marts.

 

Aërides multiflorum blomstrer om sommeren med violet-hvide blomster.

Aërides multiflorum har tætbesatte blom­sterstængler i eftersommeren.

 

Meget varmekrævende arter:

Aërides lawrenceae blomstrer om efteråret med hvide, rosa eller purpurfarvede blomster.

 

Pasning: Væksten foregår i perioden marts til november, og i denne periode er det nødvendigt med høj luftfugtig­hed. Om sommeren tilføres ofte vand, og planterne kan oversprøjtes. Om vinteren gives mindre vand. Som dyrknings-substrat kan anvendes en grov jordblanding. Selvom planterne er meget lyskrævende, beskyttes de mod direkte sol.

 

Sygdomme og skadedyr: Planterne an­gribes let af bladlus og svampe, og man bør hele tiden holde øje med planter­ne, så hurtig bekæmpelse kan sættes ind. Ved selve bekæmpelsen kan man bruge et kombineret svampe- og in­sektmiddel.

 

Formering: Formering sker ved så­ning, men det skal ske ved en metode, som er umulig at gennemføre uden specielle foranstaltninger. Planterne må således skaffes fra specielle gartne­rier.

--
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.083 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!