Logo

Aeschyn­anthus - Aeschynanthus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Aeschyn­anthus - Aeschynanthus  

Navnet Aeschynanthus kommer af de græske ord aischune = undseelse, skam, og anthos = blomst, og henty­der til blomsternes røde farver. Slæg­ten Aeschynanthus består af klatrende eller krybende stedsegrønne planter med modsatte, glatte blade og store stærktfarvede blomster i tætte halvskærmformede stande. Kronfligene er nærmest tolæbede.Der anvendes forskellige arter til henholdsvis potte- og ampelplanter.

 

Aeschynanthus lobbianus som ampelplante.

 

Aeschynanthus med rørformede blomster­bægre.

 

Som blomstrende potteplante anvendes oftest Aeschynanthus speciosus og Aeschynanthus pulcher. Aeschynanthus pulcher har læderagtige blade, der er ca. 6 cm lange, og skarlagenrøde blomster med gult svælg. Den blomstrer om sommeren.

 

Aeschynanthus speciosus.

 

Aeschynan­thus speciosus stammer fra Sydasien, hvor den lever som epifyt, dvs. at den ikke vokser direkte i jorden, men lever på træstammer, hvor rødderne suger næring fra de fugtige omgivelser. Bla­dene ligner Aeschynanthus pulcher's

blade, og blomsterne er orangerøde og besat med bløde hår. Blomstrer som­mer og efterår. Som blomstrende am­pelplante bruges Aeschynanthus lobbianus, og som grøn ampelplante bruges Aeschynanthus marmoratus. Aeschyn­anthus lobbianus kan have ranker, der er op til 60 cm lange. I spidsen af rankerne sidder skarlagenrøde blom­ster, der hver er omsluttet af et rørfor­met bæger. Blomstrer sommer og efterår. Aeschynanthus marmoratus har 10 cm lange, lancetformede blade, som på oversiden er lysegrønne med mØr­kegrøn tegning og som på undersiden er rødlige. De grønne blomster, der udspringer fra bladhjørnerne, er små og ubetydelige.

 

Pasning: Aeschynanthus kræver en fugtig atmosfære, som kan opnås ved, at man sprøjter planterne med vand, helst regnvand, der har stuetempera­tur. Om sommeren tilføres meget vand til potten og regelmæssigt gødning. Om vinteren tilføres mindre vand til potten, men planterne sprøjtes stadig. Desuden kræver Aeschynanthus meget lys, men ikke direkte sol. Temperatu­ren bør være mindst 18°C om vinteren, selvom planterne kan tåle 12-15°C, når de står relativt tørt.

 

Formering: Der kan stikkes fra januar til maj, og der kan anvendes både top- og ledstiklinger. Stikkejorden bør være en porøs, næringsrig tørveblanding, og temperaturen bør ligge på ca. 22°C. For at få blomster kræves en udtørringspe­riode 2 1/2-3 måneder efter stikningen, og tørkeperioden bør vare mindst 5 uger. Der bør i denne periode kun gives så lidt vand, at planterne ikke dør.

 

Sygdomme og skadedyr: Aeschynan­thus angribes sjældent af sygdomme, men angreb af spindemider (Tetrany­chidae) kan forekomme. Der forsøges sprøjtning med Lindan.

--

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,1 (11 stemmer)
Siden er blevet set 5.195 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!