Logo

Ahorn - Acer pseudoplatanus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Ahorn - Acer pseudoplatanus 

Lønfamilien omfatter en lang række træer, der dyrkes i haver, parker og langs gader og veje. Den mest almin­delige art er Acer pseudoplatanus, der i daglig tale går under sit oprindelig tyske navn ahorn. Det rigtige danske navn er imidlertid ær. Navnet kendes fra Peder Syvs ordsprog »Æren er det fejreste træ i skoven«, hvor ordet ær har en dobbelt betydning. I gamle dage var ær et fællesnavn for alle de danske Acer-arter, af hvilke spidsløn (Acer platanoides) vel nok var den fejreste, den smukkeste.

Ahorn er et kraftigt træ på indtil 20-25 meters højde. Kronen er stor, hvælvet og stærkt skyggende. Barken er lyse­brun og falder af i store flager. Kviste­ne er først grønne, senere mere brunli­ge. Knopperne er friskgrønne og uden mælkesaft. Bladene er femlappede med spidse indskæringer. Netop blad­formen er et godt kendetegn for ahorn til adskillelse fra spidsløn, hvis femlap­pede blade har buede indskæringer. Hos ahorn er de nyudsprungne blade rødlige, senere mørkegrønne med blå­grå underside. Høstfarven er vissent gulbrun. Man finder ofte store, kreds­runde, sorte pletter på bladene, frem­bragt af svampesygdommen ahorn­rynkeplet (Rhytisma acerinum). Min­dre, syge træer kan sprøjtes med blå­sten. Fra større træer kan de nedfaldne, syge blade rives sammen og bræn­des. Blomstringen finder sted sidst i maj. Blomsterne er grøngule og samlet i hængende klaser, ikke nær så iøjne­faldende som blomsterne hos spidsløn. Dobbeltfrugtens vinger danner en vin­kel på 90°, mens frugten hos spidsløn danner en vinkel på 160°. Frugtens vinger skifter farve fra grønt over høj­rødt til brunt.

 

Ahorn (Acer pseudoplatanus) Bladene er femlappede med spidse indskæringer.

 

De vingede frugter spredes med vinden. Her en spirende frugt.

 

Endeknoppen har grønne knopskæl.

 

Dyrkning: Ahorn er ikke oprindeligt vildtvoksende i Danmark, men findes nu forvildet over det meste af landet. Den spredes let ved selvsåning og kan på den måde blive et ret besværligt ukrudt. Hvis en ahornplante først kommer i vækst inde i en hæk eller et busket, er den vanskelig eller umulig at luge bort. Fra planteskolerne sælges ahorn som 2-3 år gamle planter i størrelser fra 60 til 150 cm. Man kan også købe opstammede alletræer med et gennemgående, ikke forgrenet top­skud. Nyplantning og omplantning sker bedst om efteråret. Eventuel beskæring eller udtynding bør altid ske i september før løvfald for at undgå saftblødning fra snitsårene. Ahorn tå­ler ret godt den forurenede byluft. Derfor er den velegnet til plantning i byhaver. Derimod er den ret ømfindt­lig over for vejsalt. Alligevel anvendes den meget til plantning på parkerings­pladser og langs gader og veje. Som andre kraftige træer kræver den god plads og kan ikke anbefales til mindre haver.

 

Formering: Frøudsæd straks efter frugtmodning om efteråret.

 

Andre arter: Til mindre haver kan en lang række Acer-arter anvendes. De er nærmere omtalt i følgende artikler:

Ildløn; Løn, askebladet; Løn, japansk; Løn, rød; Løn, stribet; Navr; Sukker­løn; Sølvløn. Til større haver og parker kan spidsløn anvendes.

--

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (20 stemmer)
Siden er blevet set 12.799 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!