Logo

Akeleje - Aquilegia hybrida

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Akeleje - Aquilegia hybrida 

Akeleje er en let og elegant staude med friskgrønne, tredelte blade og 50-80 cm høje, stive stilke med store, lette blomsterstande. Kronbladene er trukket ud i lange, spidse, hornagtige honninggemmer. Næsten hele farve­skalaen er repræsenteret, mest i sarte, pastelagtige nuancer. Flere arter og sorter er tofarvede med lysere midte og mørkere yderblade. Blomstringen sker i forsommeren fra maj til hen i juli. Det er på en årstid, hvor der ellers kun er få blomster i staudebedet. Und­går man at fjerne de visne blomster­stande, kan man hele efteråret og vinteren glæde sig over de smukke frøkapsler. I tørret tilstand kan frø­kapslerne anvendes i vinterens buket­ter af eterneller.

 

Akeleje (Aquilegia hybrida) 'Crimson Star' har hvide og mørkerøde kronblade. Den stammer fra Nordamerika.

 

Vækstkrav: Akeleje trives bedst på en muldrig bladjord, skovjord eller let havejord. For at gøre jorden lettere kan man tilsætte enhedsjord eller tørvestrøelse. Den trives bedst i let skyg­ge, hvor jorden ikke tørrer ud. Til gengæld blomstrer den kun lidt, hvis der er for megen skygge.

 

Den vildtvoksende akeleje bærer det latinske navn Aquilegia vulgaris.

 

Pleje: Akeleje plantes i september. Men nemmest er det at formere den ved frøudsæd, straks efter at frøene er modnet på planten. Frøene kan sås på et særligt bed og udplantes på bliveste­det, når småplanterne er store nok. Af

de kraftige typer anvendes 16 planter pr. m², af de svagere sorter 25 pr. m². I øvrigt kræver akeleje ingen særlig ple­je. Den skal ikke bindes op, og som »halvvild« staude er der ingen grund til at fjerne de afblomstrede skud. Tværtimod vil de visne frøstande være deko­rative hele resten af året. Alle de kendte arter er helt hårdføre her i landet. På indelukkede voksesteder. kan de angribes af meldug, som helt kan dække bladene. Den kan bekæm­pes ved pudring med svovl. Minerlar­ver kan danne bugtede gange inde i bladkødet. Kan bekæmpes ved sprøjt­ning med malathion.

 

Anvendelse: I staudebed eller bedre i lys »skovbund« sammen med forårs­løg, storkenæb, skumblomst, guldnæl­de, bregner og prydgræs.

 

Akeleje 'Crimson Star'.

 

Sorter: Der findes kortsporede for­mer med næsten flad blomsterkrone: 'Crimson Star', der er rød og hvid, 'Helenae' , der er blå og hvid. De langsporede typer kan købes i rene farver eller blandet. Gode typer er 'Lowham Strain' og 'McKana Giant'.

--

Facebook
Opret din egen Havebog Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (41 stemmer)
Siden er blevet set 9.495 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
283303-05-2014 10:11:57 Birgitte Lygum
Dejligt at læse om den smukke plante. Jeg har den også i haven, men den spreder sig hvor jeg ikke vil have den. Hvordan begrænser jeg dens område ? Hilsen Birgitte

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?