Logo

Aukuba - Aucuba japonica

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Aukuba - Aucuba japonica

Aukuba-slægten består af stedsegrøn­ne buske, der er hjemmehørende i Østasien. Arten Aucuba japonica med en række former er den mest alminde­ligt dyrkede. Grenene er grønne og bladene modsatte, læderagtige. Blom­sterne er ret uanselige, mens frugter­ne, der udvikles på de hunlige buske, er skinnende koral- eller skarlagenrø­de og iøjnefaldende. Planten bliver i sit hjemland, Japan, indtil 5 m høj, her i landet bliver den hyppigst ca. 1 m.

 

Vækstkrav: Planten vokser bedst i en ikke for tør muldjord; i halvskygge bliver bladene størst, men den tåler dog også fuld skygge. Aukuba bør plantes i april på et beskyttet sted, hvor dækning af jorden om vinteren kan foretages.

 

Aucuba japonica er en stedsegrøn busk, der er anvendelig i forhaven, hvor den danner et godt værn ud mod gaden.

 

Pleje: Planten formeres ved stiklinger, der er skåret af halvmodne kviste i august-september. De stikkes i potter og stilles i koldhus eller i bænk i tørvestrøelse iblandet sand.

Når planterne siden begynder at vok­se, knibes de for at opnå en mere busket vækst. Skal det første par år overvintre på et frostfrit sted, vandes rigeligt i vækstperioden.

 

Anvendelse: Aukuba tåler byluft, hvil­ket gør den anvendelig til plantning i villahaver i storbyer. Den er dekorativ op mod en mur eller i busket sammen med andre stedsegrønne planter.

 

Varieteter: Selve arten har rent grønne blade, mens varieteterne, der dyrkes mest, har livligt gulfarvede blade.

'Aureo-maculata's blade har en stor samt flere mindre, gule pletter. 'Varie­gata' har mange, næsten lige gule plet­ter på bladene.

 

Aucuba japonica 'Variegata' som potteplante. De stedsegrønne grene er anvendelige i blomsterdekorationer, og småplanter kan bruges i sammenplantninger.

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (19 stemmer)
Siden er blevet set 6.483 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
320509-08-2011 14:23:35 myrle vinberg
Jeg har nogle meget store aucuba japonica, synes det er en dejlig plante, men hvornår beskærer man den, med bedst resultat?

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her