Logo

Dagøje - Heliopsis helianthoides

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Dagøje - Heliopsis helianthoides

Dagøje minder meget om staudesolsik­kerne, men mens disse har en svagt hvælvet blomsterrnidte, har dagøje en kegleformet blomstermidte. Dagøje er en typisk »solblomst«, som trives bedst i fuld sol og som drejer sine blomster­kurve efter Solens gang hen over him­len. Det botaniske navn Heliopsis bety­der i øvrigt sollignende. Planten bliver 100-125 cm høj med kraftige, stive stængler, der er tæt besat med ru hår. Også de savtakkede, mørkegrønne blade er stærkt hårede. Kurvblomster­ne er enkle, halvfyldte eller fyldte og blomstrer fra juli til september.

 

Dagøje er let at dyrke for nybegyndere. Den trives, blot der er sol, og kræver ingen pasning.

  

Den enkeltblomstrede type af dagøje er smuk sammen med violette høstasters.

 

Vækstkrav: Dagøje er en hårdfør og nøjsom plante, der trives i enhver jordbund, men bedst i fuld sol. Den behøver kun tilskud af vand, hvis den vokser på stærkt sandede jorder og da kun i længere tørkeperioder.

 

Pleje: Dagøje kræver ingen særlig ple­je i form af gødskning, vanding eller opbinding. Efter afblomstringen fjer­nes de visne blomsterhoveder, men nedskæring af hele planten bør vente til det tidlige forår. Dagøje formeres lettest ved deling om foråret, men frøformering og stikning kan også an­vendes.

 

Anvendelse: En længeblomstrende staude, især til større staudebede. Og­så som snitblomst er den værdifuld og holdbar. Den kan i staudebedet plan­tes sammen med andre eftersommer­blomstrende stauder som høstasters, Aster frikartii, solbrud og hestemynte.

 

Sorter: Der dyrkes to varieteter af dagøje:

Heliopsis helianthoides var. helianthoides og Heliopsis helianthoides var. scabra. Af den sidstnævnte anbe­fales følgende sorter: 'Goldgriinherz', 120 cm høj, med gule, fyldte blomster i august-september; 'Patula', 120 cm høj, med gule, halvfyldte blomsterkur­ve i august-september; 'Zinniaeflora' , 70 cm høj, med små mørkegule blom­ster i juli-september.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (16 stemmer)
Siden er blevet set 6.918 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
191804-04-2013 09:56:06 Jeanette
Rigtig godt, men kunne godt savne lidt råd om plantning. Jeg har lige købt den billig i en pakke med jord omkring en lille rodknold og der står ikke hvor dybt den skal sættes eller noget.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?Effektiv reklame - klik her