Logo

F1-hybrider

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

I modsætning til de fleste dyrearter kan mange plantearter krydses indbyrdes og få frugtbart afkom. Resultaterne af en sådan krydsning er en række hybri­der, som man kalder for første filial­generation. Filial er afledt af det latin­ske ord filius, som betyder søn. Hvis man derefter krydser hybriderne med hinanden, får man en ny generation, som man kalder anden filialgenera­tion, osv. Da betegnelsen filial-genera­tion er lidt besværlig i daglig tale, har fagfolk forkortet den. Første filial-ge­neration kaldes simpelt hen F1-genera­tionen, en hybrid, som tilhører første filial-generation, kaldes en F1-hybrid osv.

Oprindelig var det arvelighedsforsker­ne, der arbejdede med plantekrydsnin­ger , fordi de på den måde kunne klarlægge, hvordan en bestemt egen-

den næste. Derfor bruges betegnelser­ne F1, F2 og F3 meget hyppigt inden for arvelighedsforskningen, også hvor der er tale om krydsninger inden for en bestemt planteart eller en dyreart. Og­så mange gartnere arbejder med kryds­ninger for at forædle pryd- og nytte­planter, og derfor kan man i dag se betegnelsen Fl føjet til sortsnavne i mange plantekataloger. F1 er da et udtryk for, at denne sort er et kryds­ningsprodukt af første generation. Se også hybrider.

 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,5 (2 stemmer)
Siden er blevet set 885 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?


Foreslå nyt svar
Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Foreslå nyt svar
Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?

Foreslå nyt svar

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?


Foreslå nyt svar
Fortæl dine venner om os