Logo

Fareklasser

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Fareklasser

Plantebeskyttelsesmidler i form af ke­mikalier til bekæmpelse af svampe, insekter og ukrudt skal ifølge dansk lov yære godkendt af Landbrugets Gift­nævn, der klassificerer midlerne efter deres giftighed for mennesker. Samti­dig fastsættes en såkaldt karenstid, dvs. tidsrummet mellem behandlingen og det tidspunkt, hvor det er forsvar­ligt at spise de behandlede planter; denne karenstid afhænger af de for­skellige kemikaliers giftighed og ned­brydningshastighed. Midlernes giftig­hed undersøges på forsøgsdyr og ud­trykkes som dødelig dosis for 50% af et givet antal dyr, målt i mg optaget kemikalie pr. kg forsøgsdyr, det så­kaldte LD50.

Da der kan være fare for kemikalie­rester på de spiselige produkter, udfø­res der en såkaldt ADI-test, hvor ADI står for »acceptabel daglig indtagelse«; den udtrykker den daglige dosis, et menneske kan indtage pr. kg legems­vægt gennem 60 år uden påviselig ska­de. På basis af undersøgelserne indde­les midlerne i klasse X, A, B og C.

X-midlerne mærkes »Fareklasse X« »Stærk gift« og bærer et billede af et dødningehoved. X-midlerne må kun anvendes af personer, der efter et kursus autoriseres af Landbrugsmini­steriet.

A-midlerne mærkes »Fareklasse A« »Stærk gift« og bærer billedet af et dødningehoved samt advarsel om for­giftningssymptomerne og angivelse af forsigtighedsregler. A-midler må kun anvendes erhvervsmæssigt.

B-midler bærer påskriften »Fareklasse B« »Gift« og en advarsel med specielle forsigtighedsregler.

C-midler mærkes »Fareklasse C« og ordet »Forsigtig«. Fareklasse B og C må anvendes i private haver. Hvis giften er farlig for bier, anvendes det trekantede mærke.

 

Insektmidler:              klasse        karenstid

Parathion                    A               2 uger

Malathion                    B               1 uge

Lindan                        B               1 uge

Pyrethrum                   C               ingen

 

Svampemidler:

Kviksølv (forbudt)        B               4 uger

Kobber                       C               ingen

Svovl                          C               ingen

Captan                        C               ingen

Benomyl                      C               ingen

 

Ukrudtsmidler:

Allylalkohol                   A

2,4-D (til plæner)         C

 

Det er vigtigt før anvendelse af plante­beskyttelsesmidlerne at læse etiketten grundigt og følge anvisningerne. Det er ligeledes vigtigt at opbevare kemi­kalierne på et for børn utilgængeligt sted, da midlerne forhandles i koncen­treret form og derfor er farlige at indtage. Ved brug bør det undgås at få midlerne i øjne eller på hud, og hvis man kommer i berøring med sprøjte­væsken, bør man skifte tøj og vaske sig omhyggeligt. Samtidig er det en selv­følge, at de angivne koncentrationer, som Statens plantepatologiske Institut har godkendt, efterleves, idet både planter og mennesker ellers kan ska­des. Der har været en del diskussion om kemikalierester på frugt og grønsa­ger i de senere år; men følger man de givne retningslinjer, er det fuldt be­tryggende at anvende kemikalier til plantebeskyttelse. Selvfølgelig er det både mere fornuftigt og billigere at forebygge sygdomme ved at tilgodese planternes krav til dyrkning, gødsk­ning og almindelig hygiejne. Det vil normalt forebygge sygdomsangreb.

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 1.705 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?


Foreslå nyt svar
Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Foreslå nyt svar
Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?

Foreslå nyt svar

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?


Foreslå nyt svar
Fortæl dine venner om os