Logo

Fjerbregne - Athyrium

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Fjerbregne - Athyrium

Fjerbregnerne er kraftige frilandsbreg­ner, hvoraf flere typer kan blive op til høje. De brede blade visner bort om efteråret. Rodstokken er lodret og me­get tyk. Den kan på ældre planter vokse op over jordoverfladen og kom­me til at minde om en lille stamme. Bladene er fjerformede og meget ele­gante i væksten. Det fine og graciøse antydes i de engelske og tyske navne for fjerbregnen, Ladyfern og Frauen­farn, som begge betyder dame- eller kvindebregne. Dette navn går igen i det botaniske artsnavn for den almin­delige fjerbregne, som hedder Athyri­um filix-femina (= kvindebregne ).

 

Vækstkrav: Som de fleste andre have­bregner er fjerbregne en typisk skov­bundsplante, der trives bedst i fugtig, humusrig bladjord. Det er vigtigt, at planten får læ, da de sarte blade let ødelægges af blæsten. Vinterdækning er ikke nødvendig, men på lerholdig eller meget sandet havejord kan en årlig topdressing (jorddækning) med spagnum eller enhedsjord befordre væksten.

 

Pleje: Fjerbregne formeres let ved de­ling af ældre planter tidligt om foråret. Ved nyplantning og omplantning sæt­tes planterne en smule dybere end før. I øvrigt er fjerbregne en såre nem haveplante, som fuldstændig passer sig selv. De nedvisnede blade bør ikke fjernes om efteråret, men få mulighed for at formulde på stedet.

 

Anvendelse: Fjerbregne er en ideel bundplante i havens skovbund under buske og træer, også gerne under sted­segrønne planter som rododendron. Den kan plantes sammen med andre frilandsbregner, guldnælde, hasselurt, vintergrøn og vinterglans.

 

Arter og sorter: Alpefjerbregne (Athy­rium distentifolium) hører hjemme i lyse bjergskove, på alpeenge og sætere i Mellemeuropa og Nordamerika. Den er meget kraftig og kan under gode betingelser nå en højde på næsten . Bladene er 2-3 gange fjersnitdelte, stive og mørkegrønne. Bladstilken er rødligt lysebrun næsten helt ud til blad­spidsen. Sporehushobene er ved mod­ningen helt runde og sidder på undersi­den af bladenes øverste to tredjedele. Alpefjerbregne vil gøre sig som soli­tærplante, omgivet af lavere bregner og andre bundplanter.

Almindelig fjerbregne (Athyrium filix­femina) er vildtvoksende mange steder i verden. I Danmark træffes den på Øerne og i Østjylland, oftest i skove, i  skovmoser og på stengærder. På fugti­ge voksesteder kan den blive meter­høj. Bladene er friskgrønne med smal­le, fligede bladafsnit. Herpå kendes den let fra den anden almindelige dan­ske bregne, mangeløv (Dryopteris filix­mas), der er betydelig grovere i byg­ningen. Fjerbregnen har aflange, ofte krumme sporehushobe med et frynset slør. Der sidder avner eller skæl på det nederste af bladstilken. Fjerbregnen findes i mange variationer, hvis blad­form ofte er meget forskellig. Athyri­um filix-femina 'Bornholmiense' er høj med tætte bladafsnit, som sid­der taglagt over hinanden. Athyrium filix-femina 'Cristatum' har meget lyse­grønt løv, hvis sideafsnit minder om hanekamme; det giver hele planten et persilleagtigt udseende. Athyrium filix­femina 'Fieldii' har lange og brede blade, hvis kortstilkede side­afsnit vender nedad som grenene på serbisk gran. Dværg-fjerbregne (Athy­rium filix-femina var. minor) er en lav varietet af selve arten. Den bliver kun høj og er meget frodig og let at dække et stykke skovbund med.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 2.882 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad hedder USA’s næste præsident?
Effektiv reklame - klik her