Logo

Fladstjerne - Stellaria

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Fladstjerne - Stellaria

Det latinske navn Stellaria betyder stjerneformet og hentyder til blom­sten, hvis kronblade er dybt 2-kløvede og ofte fladt udbredt i stjerneform. Fladstjerne er en- eller flerårige, vildt­voksende urter. Bladene er korsvis modsatte, helrandede og ofte uden stilk. Blomsterne har frie bægerblade og 5 kronblade, oftest 10 støvdragere og 3 grifler. Frugten er en kapsel.

 

Fladstjerne (Stellaria) er en god bundplante, som villigt breder sig ved udløbere.

 

Arter: Fuglegræs (Stellaria media) er en enårig fladstjerne med nedliggende til opstigende, stærkt forgrenet vækst. Planten er friskgrøn, selvom vinteren, og har både blomster og frugter det meste af året. Blomsterne er små og hvide. Den er en af vore almindeligste ukrudtsplanter, der især på kvælstofrig jord udvikles til store, mangegrenede puder. Planten er især besværlig, fordi den er i stand til at udvikle flere generationer i løbet af et år. Græsbladet fladstjerne (Stellaria gra­minea) er en staude med nedliggende eller opstigende grene og hvide blom­ster i juni-august. Planten vokser især på tør, græsklædt jord ved gærder og mellem krat.

Stor fladstjerne (Stellaria holostea) er en staude med opstigende, 15- høje skud. Bladene er lancetformede og langt tilspidsede. Blomsterne er

store, rent hvide og springer ud i maj-juni. Denne art bliver undertiden dyrket i haver, men er i øvrigt vildtvoksende i Danmark og i det me­ste af det øvrige Europa. Stor fladstjer­ne vokser bedst i halvskygge under træer og stiller ikke store krav til jordbunden. Planten breder sig ved udløbere, der kan skæres fra og ud­plantes på et nyt sted, f.eks. langs levende hegn og under træer. Velegnet i en skyggefuld blomstereng.

 

Græsbladet fladstjerne (Stellaria graminea) har liljeformede, græslignende blade og ret små blomster.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 4.450 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her