Logo

Fluefanger - Dionaea muscipula

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Fluefanger - Dionaea muscipula

Fluefanger er hjemmehørende i den østlige del af USA. Det er en »kød­ædende« plante, dvs. den fanger insek­ter og udsuger dem ved hjælp af blade­ne. Bladene er forsynet med en flad, vingeformet stilk, mens selve bladpla­den er lille, kredsrund og besat med kraftige, spidse børster langs bladran­den. På bladpladen sidder 6 eller flere børster, som er så følsomme, at de ved berøring fremkalder en pludselig sam­menklapning af bladpladen. Den gen­stand, der har fremkaldt lukningen af bladpladen, bliver fanget. Hvis det drejer sig om et insekt, udskilles der fra kirtler på bladene en væske, der opløser de kvælstofholdige dele af in­sekterne; »saften« indgår som en del af plantens ernæring, mens de uopløste rester af insektet bliver tilbage på bla­det. De »kødædende« planter kan godt leve uden det ernæringsmæssige tilskud, som insekterne giver; men det er karakteristisk, at planterne lever på jordbund, der er fattig på kvælstof, så insekterne medvirker til at give plan­terne en bedre vækst.

 

Kultur: Fluefanger kræver konstant fugtighed ved rødderne, hvorfor en spagnumblanding er velegnet som dyrkningssubstrat. Det er lyskrævende planter, som dog må beskyttes mod direkte sol. Andre interessante »insekt­ædende« planter er blærerod, kande­bærer og soldug (se disse).

 

Fluefangers blade klapper sammen om midterribben, så at børsterne, der sidder på bladranden, griber ind imellem hinanden.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (12 stemmer)
Siden er blevet set 10.300 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her