Logo

Forsøgsstation

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Forsøgsstation

En forsøgsstation er en institution, hvor der på videnskabeligt grundlag udføres forsøg med det formål at finde frem til en bedre og mere stabil pro­duktion. Ved plante forsøgene sam­menlignes udbytte, vækst, sundhed m.m. for sorter af forskellige frugttræ­er og -buske, køkkenurter, prydtræer og -buske, stauder og enårige planter, og der udføres forsøg med gødskning af kulturplanter. De første danske ha­vebrugsforsøg startede i 1863, da Sel­skabet for Havedyrkningens Fremme begyndte at gøre forsøg med frugtsor­ter. Den første statslige havebrugsfor­søgsstation blev oprettet i 1915 på Blangstedgård ved Odense med for­søgsstationen Spangsbjerg ved Esbjerg som filial. Den statslige forsøgsvirk­somhed for havebrug er nu koncentre­ret ved Årslev på Fyn. Den oprindelige forsøgsstation var centrum for blom­sterløg og grønsager. Hertil knyttes nu forsøg med væksthusplanter og stauder (tidligere Statens Væksthusforsøg i Vi­rum) og frugttræforsøgene. Statens Forsøgsstation ved Hornum i Vesthim­merland er centrum for forsøg med frugtbuske, planteskoledrift og pryd­planter og desuden hovedstation for fremavl af havebrugsplanter. Foruden disse forsøgsstationer, som alle direkte arbejder med havebrugsproblemer, driver staten en række forsøgsstatio­ner, hvis hovedarbejde falder inden for landbrugets planteavl.

Andre forsøgsstationer er fælles for havebrug og landbrug, bl.a. Statens Plantepatologiske Forsøg i Lyngby, som udfører forsøg vedrørende plante­sygdomme og skadedyr og afprøver plantebeskyttelsesmidlerne, Statens Ukrudtsforsøg i Flakkebjerg ved Sla­gelse, som arbejder med mekanisk og kemisk bekæmpelse af ukrudt, og en­delig Statens Planteavlslaboratorium i Lyngby, som laver forsøg med meto­der til bestemmelse af jordens ind­hold af plantenæringsstoffer o.lign. Alle disse forsøgsstationer hører ind under Statens Forsøgsvirksomhed i Plantekultur. Forsøgsresultaterne of­fentliggøres i Tidsskrift for Planteavl. Kortfattede redegørelser for forsøgene offentliggøres i Meddelelser fra Sta­tens Forsøgsvirksomhed i Plantekul­tur.

Forskellige firmaer og interesseorgani­sationer har herudover deres egne for­søgsmarker. De frøfirmaer, som selv producerer frø til landbrug eller have­brug, har faste forsøgsarealer, hvor nye sorter og stammer afprøves og sammenligning med de allerede han­delsførte drages.

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (4 stemmer)
Siden er blevet set 3.885 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
330329-03-2011 10:56:22 haveABC
Kontakt dem og spørg.
330429-03-2011 10:50:54 Hans Petersen
Er det muligt at få materiale om frugtavlsforsøg på Rønhave ved Sønderborg. Der oprettedes en filial fra Blangstedgård på Rønhave.
Venlig hilsen Hans Petersen Sønderborg

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her