Logo

Forsytia - Forsythia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

en af vore mest populære prydbuske med et væld af blomster på netop den årstid, hvor vi trænger mest til dem

Forsytia er en af vore mest populære prydbuske med et væld af blomster på netop den årstid, hvor vi trænger mest til dem. Desuden er grenene lette at drive, så man indendørs kan have dem i blomst lige fra nytår. Planten har fået sit botaniske navn efter den engelske botaniker William A. Forsyth (1737-­1804). Mindre velkendt er det, at For­sythia i 1932 fik det danske navn vårguld af overgartner Thrane på Skanderborg Slotsbanke, uden at dette navn nogen sinde er slået igennem; man kalder stadig planten ved dens botaniske navn forsytia. De forskellige arter bliver 150-400 cm høje: Grenene er hule med kamret marv. Bladene er modsatte, hel randede eller fint savtak­kede. Blomsterne springer ud før løv­spring; de sidder enkeltvis eller indtil 6 sammen i små blomsterstande. Bæ­ger og krone er dybt firdelte, og kro­nen er drejet i knoppen. Den har to støvdragere og en kort eller lang griffel (et fænomen, som kaldes heterostyli) med todelt støvfang. Frugten er en hård, toklappet kapsel.

 

Artikel billede

Forsytia kan espalieres op ad mure og hus vægge og giver et væld af blomster.

 

Artikel billede

Forsytia findes i mange gode havesorter. 'Beatrix Ferrard' er en af de bedste.

 

Vækstkrav: Forsytia trives i enhver havejord, blot der ikke er alt for tørt. Den blomstrer rigest i sol, men trives dog også i halvskygge. Den kræver ikke læ og er fuldstændig hårdfør.

 

Pleje: Forsytia formeres ved hjælp af stiklinger i det tidlige forår. Hver stik­ling skal være på ca. 20 cm, hvoraf 3/4 stikkes ned i jorden. Stiklinger af sommerskud i juli kan også anvendes; de er da klar til udplantning følgende forår. Som for alle forårsblomstrende buske er efteråret den bedste plante­tid, men pottekultiverede planter (con­tainerplanter) kan plantes i hele vækst­sæsonen. Man kan foretage en årlig beskæring af forsytia ved straks efter afblomstringen at fjerne de afblom­strede skud. I løbet af sommeren ud­vikles nye skud, dels fra beskæringsste­det, dels fra plantens basis, og disse skud vil i reglen blomstre den 2. som­mer. Disse lange skud bør ikke tilbage­skæres; det går blot ud over den senere blomstring. Bliver buskene for tætte, kan man foretage en udtynding ved at fjerne de ældste hovedgrene helt fra jorden. I øvrigt kan man »beskære« buskene let i tiden mellem nytår og blomstringen og sætte de afskårne kvi­ste til drivning i stuen. Anvendes forsy­tia som hæk, tåler buskene moderat klipning.

 

Anvendelse: De gamle typer af forsy­tia havde en riset og uskøn vækst, som gjorde dem uegnede til solitærplant­ning; men de moderne sorter, især af arten Forsythia intermedia, har en me­get smuk grenbygning. Ved nænsom beskæring og udtynding kan man for­me buske, der tåler at ses fra alle sider. Arten kan således plantes solitært i græsplænen, i forhaven eller i atrium­gården. Buskens ofte tynde og smidige grene er nemme at lede i bestemte retninger, hvilket gør den velegnet som espalierplante; den skal dog be­skæres radikalt hvert år efter afblom­stringen for at undgå, at der dannes tykke, »posede« bevoksninger op ad muren. Som hækplante kan forsytia ligeledes anvendes, selvom man næp­pe kan kalde den ideel. Den blomstrer dog tåleligt, trods de årlige beskærin­ger. I større haver vil krat af forsytia­buske have en smuk virkning i forårsti­den, især hvis de blandes med andre, senere blomstrende prydbuske. Efter afblomstringen har forsytia ingen stør­re prydværdi.

 

Arter og sorter: Forsythia intermedia er en krydsning mellem flere arter, hvis bedste egenskaber findes bevaret i hybriden. Den bliver indtil høj, har olivengrønne grene og 2-3 dybgule blomster i hver blomsterstand. Af den­ne art findes en lang række værdifulde sorter, bl.a. 'Beatrix Ferrard' med kraftig, opret vækst og kromgule blom­ster, 'Lynwood' med opret vækst og et væld af gule blomster, jævnt fordelt over hele busken, 'Spectabilis' med opret vækst, brune grene og mørkegu­le blomster samt 'Spring Glory' på knap , med opret vækst og lysegule blomster.

 

Forsythia suspensa har oprette, senere overhængende grene. Varieteten Forsythia suspensa var. fortunei har stærkt overhængende grene og kræver ret god plads. En anden varietet, Forsythia suspensa var. sieboldii, har så overhæn­gende skud, at disses spidser ved berø­ring med jorden slår rod og danner små forsytia-krat. Den har klokkefor­mede blomster, men blomstringen er ikke særlig rig. En engelsk sort af Forsythia suspensa hedder 'Nymans'. Allerede de unge planter har en rig blomstring, og de enkelte blomster er meget store og rent lysegule.

 

Fjern gamle forsytiagrene straks efter afblomstring. Nye skud danner blomster næste eller følgende forår.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (71 stemmer)
Siden er blevet set 30.072 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
513918-04-2016 13:18:59 Heidi Rasmussen
hej jeg har nogle spørgsmål om forsythia som jeg har kunne finde, det er: om den tåler hør frost og salt. hvad er høstfarven
297013-05-2013 09:45:34 haveABC
Til Lisa - nu skulle manglerne være udbedret. Tak for tippet.
297113-05-2013 09:00:52 Lisa Astrup
mangler lidt info her: "Hver stik­ling skal være på ca. , hvoraf % stikkes ned i jorden"
297203-03-2013 09:36:56 thomas
tak for det

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her