Logo

Fototropi

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Ordet fototropi er dannet af to græske ord, nemlig fos, lys, og trope, vending. At en plante er fototropisk, betyder, at den er i stand til at dreje sig på en bestemt måde i forhold til lyset. Man taler om negativ fototropi, når planten eller plantedelen vender sig bort fra lyset, og positiv, når den vender sig mod det.

Fototropi findes hos næsten alle plan­ter og er meget vigtig for dem. Den tillader blade at vende sig mod lyset og bevirker, at mange blomster er i stand til at orientere sig mod Solen hele dagen igennem, så at kronernes farver kommer bedst til deres ret.

Selve bevægelsen foregår ved, at plan­ten vokser. Det kan være blad- eller blomsterstilken, der kun vokser på den side, som vender bort fra lyset, og  derved drejer bladet eller blomsten mod lyset.

Reguleringen af væksten foregår ved hjælp af væksthormoner, som dannes i de unge blade og skudspidser og trans­porteres relativt nemt nedad i planten. Nøjagtig hvordan planten registrerer de skiftende lysretninger, ved man dog endnu ikke.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (5 stemmer)
Siden er blevet set 2.532 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her