Logo

Fræsning

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Fræsning

Motorfræseren er bedst egnet til større haver eller i erhvervsgartnerier.

Jo mere porøs jorden er, jo lettere har planternes rødder ved at vokse i den. Hvor der skal plantes, er det derfor vigtigt, at jorden er grundig løsnet. På små jordstykker kan det klares med en greb og en håndkultivator; men på større arealer er det lettest at anvende en motordreven jordfræser med rote­rende knive, som kan findele jorden ned til 10-20 cm's dybde.

Hvor der vokser kvikgræs eller skval­derkål, skal man imidlertid tage sig i agt for at fræse, idet jordfræseren fin­deler disse planters underjordiske de­le, som derefter vokser frem som lige så mange nye planter.

Når der fræses, bør jorden ikke finde­les for kraftigt. Navnlig i tørkeperioder risikerer man, at jorden støver i blæse­vejr, og regnvejr kan kitte det øverste findelte jordlag sammen til en fast skorpe. Jordknoldene bør derfor ikke være mindre end af ært- eller valnød­størrelse.

Samtidig med fræsningen kan jorden tilføres et tiltrængt jordforbedrings­middel. Er jorden meget leret, udlæg­ges et lag grus på 5-7 cm og herover et lag tørvestrøelse på 2-3 cm, som blan­des ned i jordoverfladen ved fræs­ningen.

I stedet for en motorfræser kan man anvende en maskindrevet kultivator, hvis tænder ikke findeler jorden så kraftigt som motorfræseren. På meget hård jord køres med kultivator eller fræser i to retninger, vinkelret på hin­anden.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (6 stemmer)
Siden er blevet set 6.894 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
277328-04-2011 08:44:20 Lisbeth Sørensen
Hej. Har købt en forsømt kolonihave, der er både skvalderkål og brandnælder, store huller efter opgravning af rødder. Hvad vil du anbefale mig at gøre her??????????? På forhånd tak. Med venlig hilsen Lisbeth Sørensen

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?
Effektiv reklame - klik her