Logo

Galnebær - Atropa bella-donna

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Galnebær - Atropa bella-donna

Slægtsnavnet Atropa er afledt af det græske navn Atropos, det uafvendeli­ge, navnet på en af skæbnegudinderne. Artsnavnet bella-donna betyder skøn dame og hentyder til, at bærrene har været brugt som skønhedsmiddel. Planten er vildtvoksende i Mellemeu­ropa og er forvildet her i Norden. Den hører til de meget giftige og indeholder store mængder bedøvende stoffer. For­giftning viser sig ved tørst, brænden, hovedpine, krampetrækninger og rase­rianfald. Ved svære forgiftninger ind­træffer døden i løbet af 3-15 timer. I middelalderen blev bærrenes saft an­vendt i små doser, hvorved øjets pupil­ler blev forstørret og gav såkaldt store øjne.

 

Galnebær (Atropa bella-donna) har først grønne, senere skinnende sorte bær, som er meget giftige.

 

Planten er en indtil 1 m høj staude med kraftig rod stok og flere stængler, der ligesom de unge blade er klæbrigthåre­de. Stænglerne er kantede og blålig­grønne, bladene hele og helrandede, æg-elliptiske. Blomsterne sidder enligt eller få sammen mellem to parvis stille­de blade. Bægeret er til sidst udståen­de, stjerneformet og blivende omkring det sorte, blanke bær. Blomsterkronen er brunviolet. Blomsten er femtallig og frugtknuden torummet.

Planten er forvildet hist og her ved parker og ved skove. Den bør ikke dyrkes, hvor der færdes børn.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (9 stemmer)
Siden er blevet set 3.473 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvem skal være statsminister ved et blåt flertal ved næste valg?


Effektiv reklame - klik her