Logo

Gedeskæg - Tragopogon pratensis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Gedeskæg - Tragopogon pratensis

Gedeskæg (Tragopogon pratensis) er en smuk »ukrudtsplante«, der kan anvendes som vildtstaude i blomsterengen. Gedeskæg er en almindelig vildplante ved veje, bebyggelser og i græsmarker. Den har en kraftig, 60-100 cm høj stængel og linjeformede, næsten græs­lignende blade. De gule blomsterkurve er omgivet af 8 lange, grønne kurvbla­de, der er længere end kronen. Frug­terne er langnæbbede og forsynet med en fjerformet fnok. Inden modningen er kurvbladene lukket sammen om frugterne, så at hele frugtstanden min­der om skægget hos en ged; heraf både det danske og det botaniske navn, der stammer fra det græske tragos (= ge­debuk) og pogon (= skæg).

 

Frugtstanden hos gedeskæg er dekorativ, og frøene spredes ved vindens hjælp.

 

Vækstkrav: Gedeskæg trives på enhver mager og kun lettere gødet jord, bedst i fuld sol.

 

Pleje: Gedeskæg betragtes oftest som en ukrudtsplante; men den er en dekorativ plante i enhver blomstereng i natur- eller fritidshaven. Den kræver ingen pleje.

 

 

Anvendelse: Anvendelig som vild­staude i blomsterengen, på tørre skrå­ninger eller grove græsarealer. Den er dekorativ, både når den blomstrer og når den står med de elegante frøstan­de.

Bemærk, at mælkesaften er meget giftig!

 

Andre arter: Tragopogon porrifolius, havrerod, er en en- eller to-årig plante, der af og til dyrkes som køkkenurt. Se artiklen Havrerod.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (6 stemmer)
Siden er blevet set 4.043 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad drikker du til din aftensmad?Effektiv reklame - klik her