Logo

Gemsekarse - Hutchinsia alpina

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Gemsekarse - Hutchinsia alpina

Gemsekarse tilhører slægten Hutchin­sia, der i den nordlige tempererede zone er repræsenteret med 8 arter. Det er dog kun Hutchinsia alpina, der dyrkes som haveplante. Den er ret almindelig i de nordlige Kalkalper, men sjældnere i de sydlige. I Pyrenæer­ne findes en underart, Hutchinsia alpi­na ssp. auerswaldii.

 

Gemsekarse har små mælkehvide blomster.

 

Gemsekarse er en smuk lille plante, der danner tætte rosetter af fjersnitdel­te mørkegrønne, blanke blade. Blom­sterne er små og mælkehvide. De er samlet i korte klaser for enden af 10 cm høje, bladløse stængler, og blomstrin­gen sker i maj-juni, men kan under­tiden fortsætte helt ind i august.

 

Vækstkrav: Gemsekarse egner sig glimrende til indplantning i smalle spalter mellem stenene i et stenbed eller i en plantemur, men man bør være opmærksom på, at den kræver en del vand i vækstperioden. I løbet af nogen tid kan planterne godt vokse sammen til et tæt tæppe, men de bre­der sig ikke voldsomt, hvilket kan være en fordel i mindre anlæg, hvor f.eks. kalkkarse let kommer til at fylde for meget. Gemsekarse er ikke vanskelig med hensyn til jorden. I naturen findes den altid på kalk, men det er tilsynela­dende ikke noget stærkt behov. Den foretrækker let skygge, men kan også trives godt i sol.

 

Formering: Sker ved frø, som udsås i bænk, hvorefter småplanterne prikles i potter. Hurtigere og lettere er det som oftest at formere planterne ved deling.

 

Vælg de rigtige naboplanter til gul gemserod: blå forglemmigej, blå kærminde og tidlige røde tulipaner som 'Couleur Cardinat', 'Olaf' og 'Korneforos "

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.456 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Skal Mette Frederiksen for en rigsret i Minksagen?

Effektiv reklame - klik her