Logo

Giftplanter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Giftplanter

De planter, der betegnes som giftplan­ter , indeholder i reglen en lang række giftstoffer, der i tilstrækkelig mængde er skadelige eller dødelige for såvel dyr som mennesker. Grænsen mellem gif­tige og ikke-giftige stoffer er dog yderst vag; for anvendes de samme stoffer i tilstrækkelig små koncentrati­oner, kan de virke helbredende, og så er der tale om lægeplanter.

Hos nogle planter er giftstofferne kon­centreret i roden eller i frugten, me­dens andre har giftstof i alle dele af planten. Det er ikke umiddelbart til at se, om en plante er uskadelig eller ej; fra gammel tid har mennesket dog lært at tage sig i agt for de giftige og drage nytte af de spiselige eller helbredende planter. Denne viden er desværre stort set forsvundet samtidig med civilisatio­nens udbredelse, og alle de planter, man ikke kender, bør derfor behandles med stor respekt og varsomhed. I haver, hvor der færdes mindre børn, samt i anlæg ved børneinstitutioner og skoler og endelig i offentlige parker bør der aldrig plantes giftplanter.

 

Kernerne i taksplantens bær er dødelig giftige, mens bærkødet ikke er giftigt.

 

Alle dele af taks med undtagelse af den røde kappe, der omslutter frøet, er giftige. Pebertræets lysende røde bær er giftige og meget skarpe i smagen;

kun fugle tåler, uvist hvorfor, at spise dem. Frøene går uskadte igennem fug­lenes tarmkanal og spredes på denne måde. Hos nogle planter forsvinder giftstofferne ved kogning eller tørring, således hos en del svampe, mens andre planter som f.eks. høst-tidløs, der in­deholder den stærke cellegift colchicin, stadig er giftige selv efter lang tids tørring.

De planter, hvis kirtelhår eller saft fremkalder eksem, rindende øjne og sår, må også betragtes som giftplanter, se artiklen Eksemplanter.

 

Galnebær (Antropa bella-donna) har glinsende sorte bær, der er meget giftige.

 

Der findes giftplanter overalt i det botaniske system. Nogle familier, f.eks. de kurvblomstrede, rummer kun få giftige arter, mens følgende familier har mange slægter med giftige arter: konvalfamilien, natskyggefamilien, ranunkelfamilien, skærmblomstfamilien og valmuefamilien. Se de vigtigste gift­planter er nævnt i Planteskemaer / Giftplanter.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 2.384 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her