Logo

Gilia - Gilia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Gilia - Gilia

Gilia er opkaldt efter den spanske botaniker Felipe Salvador Gil (1756-­1821). De dyrkede arter er alle enårige sommerplanter. Væksten er spinkel, og bladene er oftest snitdelte. Blom­sten er regelmæssig, undersædig og har snoet krone. De 5 kronblade er sam­menvoksede og danner en fladkravet eller hjuldannet krone.

 

Vækstkrav: Planterne kommer fra det solrige California og kræver en solrig og varm plads i haven. Jorden bør være let, men næringsrig.

 

Formering: Frøet sås på blive stedet i april-maj, og småplanterne udtyndes til 10-15 cm's afstand. Ønskes en tidli­gere blomstring, kan frøet sås i sep­tember på et beskyttet sted.

 

Anvendelse: Som kantplanter, i sten­bede, rabatter og bede sammen med andre sommerblomster.

 

Gilia capitata har mange små blomster samlet i hovedformede stande.

 

Arter: Gilia capitata kaldes undertiden for blåhoved. Bladene er fjersnitdelte med linjeformede flige. Blomsterne er små og samlet i tætte, hovedformede stande. Farven er blå til lyseblå, plan­tehøjden 40-80 cm.

Gilia lutea, nu kaldt Linanthus andro­saceus ssp. luteus, har håndsnitdelte blade og blomster i hoveder, der støt­tes af løvblade. Blomsterne er meget smukke med lange, tynde kronrør og gule, orangefarvede, røde eller rosa kronflige. Bliver indtil 20 cm høj, blomstrer i juli-august og er velegnet som kantplante eller i stenbede.

Gilia tricolor har dobbelt fjersnitdelte blade med næsten trådformede flige. Blomsten er trefarvet, idet kronrøret er gult, svælget mørkt purpurfarvet og kronfligene blålige. Planten er rigt­blomstrende, i juli-august. Flere for­mer kendes, bl.a. med hvide blomster og med lav, kompakt vækst.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 2.573 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her