Logo

Gran - Picea

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Gran - Picea

Granslægten omfatter ca. 40 arter, der alle vokser i de nordlige tempererede egne og ofte i bjerge. Det er stedse­grønne nåletræer med langskud, hvis nåle efterlader et kantet og fremtræ­dende ar. Han- og hunblomsterstande udvikles på samme plante; de sidder enten nær spidsen af foregående års skud eller er endestillede. De hængen­de kogler modnes det første år og falder af som et samlet hele. Gran er nær beslægtet med ædelgran, nord­mannsgran, kæmpegran og sølvgran, der alle har det botaniske slægtsnavn Abies. Man kan adskille Abies-arterne fra Picea-arterne ved følgende kende­tegn: Abies har oprette kogler, som ved modning taber frø, dækskæl og kogleskæl, så kun den træagtige kogle­stok i midten bliver siddende. Nålene er blødere og fladere end hos Picea, og de efterlader et aflangt ar.

Der findes ingen vildtvoksende arter af Picea i Danmark, men rødgran og sitkagran plantes i skovene og er af stor betydning for skovbruget. Veddet er af mere ensartet opbygning end løvtræernes. Rødgranens bark bruges til fremstilling af garve-ekstrakter. Desuden anvendes barken i findelt form til jorddækning under rododen­dron og andre surbundsplanter. I læ­hegn plantes mange hvidgran, medens andre arter anvendes som prydplanter i parker og haver.

 

Arter:

Blågran (Picea pungens) har stikkende nåle.

 

Blågran (Picea pungens), engel­mannsgran (Picea engelmannii), hima­layagran (Picea smithiana), hvidgran (Picea glauca), orientalsk gran (Picea orientalis), rødgran (Picea abies), serbisk gran (Picea omorika), sitkagran (Picea sitehensis), sortgran (Picea ma­riana), sørge gran (Picea breweriana) og tigerhalegran (Picea torano). Alle disse arter er omtalt i særlige artikler under deres respektive danske navne.

 

Gran har hængende kogler med blivende kogleskæl.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (8 stemmer)
Siden er blevet set 3.843 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?



Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her