Logo

Hør, newzealandsk - Phormium tenax

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Hør, newzealandsk - Phormium tenax

Navnet Phormium er afledt af græsk formion = måtte; plantens blade leverer så stærke fibre, at de kan bruges til vævning. Dette har New Zealands maorier udnyttet til vævning af klæder og fletning af kurve; newzealandsk hør er desuden et vigtigt materiale til tov­værk på New Zealand. Plantens blade er store og sværd formede og kan min­de om iris; bladene bliver 5-12 cm brede og indtil 3 m lange. Blomster­stænglen er 2-3 m lang og bærer gule eller røde blomster, der minder om liljer. I naturen bliver blomsterne be­støvet af fugle. Der findes en broget­bladet sort, Phormium tenax 'Variega­tum'.

 

Phormium tenax 'Variegatum' er en sort af ægte newzealandsk hør.

 

Pleje: Jorden bør bestå af en grov tørveblanding med stort næringsind­hold. I vækstperioden om sommeren kan planten stå udendørs; men i hvile­perioden om vinteren skal temperatu­ren være mindst 6-10°C. I vækstperio­den tilfører man meget vand og næ­ring, mens man ikke tilfører næring og kun lidt vand i hvileperioden. Newzea­landsk hør blomstrer meget sjældent, når den er i kultur.

 

Formering: Man kan formere newzea­landsk hør ved deling eller frø. Det varer dog flere år, før planten er ud­vokset, når den formeres fra frø.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (4 stemmer)
Siden er blevet set 3.045 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!