Logo

Hasselurt - Asarum europaeum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hasselurt - Asarum europaeum

Ordet Asarum er afledt af det græske ase, der betyder kvalme eller væmmel­se, og slægten har fået dette navn, fordi planterne og især rodstokkene indeholder en æterisk olie, der lugter og smager ubehagelig stærkt og har nogen giftvirkning. Tidligere brugte man almindeligt Asarum i farmacien

som brækmiddel, og den anvendes un­dertiden endnu. Der findes 12 arter af slægten, de fleste i Japan, nogle i Nordamerika og en enkelt i Europa. Asarum kaldes også undertiden tve­blad, fordi der fra hver rodstok kun kommer to nyre- eller hjerteformede blade.

 

Hasselurt danner et frodigt, mørkegrønt bunddække i skygge.

 

Hasselurt, der er den europæiske art, har en kort, krybende rodstok, som ligger lige under jordoverfladen. Det er en stedsegrøn staude med stilkede, nyreformede, meget mørkegrønne og glinsende blade. Blomsterne, der fremkommer i april-maj, er kortstilke­de, og der sidder kun en enlig blomst mellem hvert bladpar. Den er brunlig­grøn på ydersiden, mens den indvendig er rødlig, og selvom den bliver 1-1,5 cm i diameter, er den alligevel så uanselig, at man sjældent får øje på den i dens skjul helt nede ved jorden mellem bladene. Hvor forholdene til­taler den, breder den sig kraftigt med udløbere og ved selvsåning. Hasselurt er en smuk bunddækkeplante til et skyggefuldt sted i stenbedet eller under løvtræer og buske.

 

Vækstkrav: Hasselurt er først og frem­mest en skovplante, som man i naturen finder i løvskove, hvor jorden er kalk­holdig og tilpas fugtig. Man bør plante den i humusrig muldjord på et skygge­fuldt sted.

 

Pleje: Planten kan frøformeres, men formeres dog lettest og sikrest ved deling. Når man vil skabe et bunddæk­ke, planter man de korte rodstokke med 10 cm's afstand lige under jord­overfladen.

 

Andre arter: Asarum canadense er en kraftigvoksende amerikansk art, der

har matgrønne, behårede blade. Den er dog ikke stedsegrøn, hvad der for­ringer den noget som haveplante. Asarum caudatum har til gengæld meget store, stedsegrønne, hjertefor­mede blade. Også den kommer fra Nordamerika.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (15 stemmer)
Siden er blevet set 7.098 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her