Logo

Havebetonie - Stachys grandiflora

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Havebetonie - Stachys grandiflora

Betonie er opkaldt efter folkeslaget vettonerne i Lusitanien, det nuværen­de Salamanca og Estremadura i Spanien. Det botaniske navn var tidligere Betonica, men nu kaldes planten Sta­chys, som på græsk betyder aks, efter den aksformede blomsterstand. Stæng­lerne er firkantede, bladene store, hjerteformede og let rynkede. Blom­sterne er lysende purpurfarvede og meget holdbare; blomstringen varer fra sidst i juni til hen i august. Plantens højde er 60 cm.

 

Havebetonie (Stachys grandiflora) kan stå 6-8 år på samme voksested uden omplantning.

 

Vækstkrav: Let skygge og næringsrig, men gerne lidt tør jord. Betonie er fuldstændig hårdfør.

 

Pleje: Havebetonie formeres ved frø­udsæd om foråret eller ved deling af ældre planter straks efter afblomstrin­gen i september. Planten kan stå 6-8 år på samme vokseplads uden omplant­ning. Stænglerne er så stive, at de ikke kræver opbinding; afpudsning og ned­skæring af stænglerne bør ikke foreta­ges om efteråret, men først i april, lige før nyvæksten begynder.

 

Anvendelse: Havebetonie er velegnet i staudebedet, ikke mindst på grund af sin stabilitet. Smukkere er den dog i en flerårig blomstereng eller lys skov­bund, hvor den kan anvendes sammen med bregner, prydgræsser, guldnælde og skovmærke.

 

Sorter: Stachys grandiflora 'Alba' har hvide blomsterstande, og Stachys gran­diflora 'Superba' har store blomster­stande af rødviolette blomster; den er også smuk efter afblomstringen. Den bliver ca. 40 cm høj.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (7 stemmer)
Siden er blevet set 4.149 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her