Logo

Hejre - Bromus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Hejre - Bromus

Plantenavnet hejre er beslægtet med det norske ord hagr = hestehår og hentyder til de lange, børsteagtige stakke på avnerne. Hejre-arterne er en- eller flerårige græsser, af hvilke nogle er vildtvoksende i Danmark; andre anvendes som prydgræs. Det er såkaldte topgræsser med mangeblom­strede småaks på lange topgrene. De ligner til forveksling blomsterne hos svingelslægten, men kendes fra denne ved at have bladskeder med sammen­voksede rande, mens svingel har åbne bladskeder.

 

Vækstkrav: Som de fleste græsarter stiller hejre ikke større fordringer til klima og jordbund, men trives i både sol og halvskygge og på de fleste jord­typer. De bryder sig dog ikke om alt for fugtig jord.

 

Formering: Hejre formeres ved frøud­sæd efter frømodning eller om foråret. De flerårige typer formeres ved deling af ældre planter.

 

Anvendelse: I haven anvendes hejre især i snitbedet. Blomsterstandene kan indgå i sommerbuketter og de tørrede blomsterstande i buketter og dekorati­oner med evighedsblomster.

Prydgræsser til afskæring og tørring sås i snitbedet tidligt forår i let, veldrænet, ikke for næringsrig jord i fuld sol. Frøstængler til tørring høstes, før frøene modner. Stråene bindes i buketter og hænges med toppen nedad på et skyggefuldt sted i træk.

 

Aksene af hejre (Bromus) er meget dekorative i tørret stand.

 

Arter:

Agerhejre (Bromus arvensis) er et grågrønt, enårigt græs med 30-100 cm høje strå. Den topformede blomsterstand har tynde sidegrene med mange småaks. Arten stammer fra stepperne i Rusland og Asien og findes af og til som markukrudt her i landet.

 

Gold hejre (Bromus sterilis) er enårig med 25-70 cm høje strå. Trods navnet danner planten spiredygtigt frø; ordet gold hentyder blot til, at frøene er hårde, tynde og uanvendelige som fo­derkorn. Gold hejre findes især langs veje og jernbaner og trives kun på åbne arealer, hvor den ikke kvæles af kraftigere, flerårige græsser. Småakse­ne er smukt violette.

 

Opret hejre (Bromus erectus) er fler­årig med oprette, indtil 120 cm høje strå. I Mellemeuropa er opret hejre karakterplante på græsklædte, kalkrige bakker; i Danmark findes den mange steder på strandklinter og bakkeskræn­ter.

 

Rughejre (Bromus secalinus) er enårig med indtil meterhøje strå. Småaksene er gulgrønne under blomstringen. Ved frugtmodningen rulles avnerne ind om­kring kornene, og når toppen bevæges af vinden, frembringerde modne små­aks en mærkelig raslende iyd. Rughej­re var tidligere et almindeligt ukrudt i rugmarker, men er efter indførelse af moderne dyrkningsmetoder næsten helt udryddet. Smuk til afskæring og tørring.

 

Sildig skovhejre (Bromus ramosus) er et flerårigt skov græs , hvis 50-200 cm høje strå vokser i tætte tuer. Toppen er indtil 30 cm lang og har udstående, nikkende grene med mange småaks. Den findes især på næringsrig muld­bund i bøgeskove. Den kan derfor anbefales til anvendelse i skovbunden i en naturhave eller landbohave. For­trinligt snitgræs.

 

Sitregræs (Bromus briziformis) er en enårig hejre-art, som kan minde om hjertegræs (Briza media). Den bliver 50 cm høj med slanke strå og linjefor­mede blade. Velegnet i skovbunden, i større busketter og i snitbedet.

 

Hejre kan også være en fugl eller et nedladende ord om en bestemmende dame (i ældre tider fx en skolefrøken/læreinde).

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 2.877 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1229409-07-2018 11:17:09 haveABC
dorrit_toftekaer@hotmail.com
1229309-07-2018 09:33:41 Dorrit toftekær
Hej alle jeg er meget interesseret i frø af bromus ramosus ( skovhejre) da jeg laver blomstermedicin ( efter Bachs metode) og ikke kan finde den i naturen. Ved nogle hvor jeg kan købe frø? Med venlig hilsen dorrit toftekær PS min mail må gerne vises på citer

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!