Logo

Ildtorn - Pyracantha

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Ildtorn - Pyracantha

Navnet ildtorn fortæller, at Pyracantha er en tornet busk med ildrøde bær; dog findes der også dekorative typer med gule bær. Det botaniske navn betyder det samme (græsk pyr = ild, akantha = torn).

 

Ildtorn, her 'Golden Charmer', er et vigtigt spisekammer for fuglene om vinteren.

Ildtorn har kraftige grene med en tæt vækst, der minder om hvidtjørnens. Dens blade er stedsegrønne, modsatte og har bølget rand. De hvide blomster er samlet i store, flade blomsterstande; de har en vammel, ikke særlig behage­lig lugt. Frugterne ligner en miniature­udgave af æbler med et blivende bæ­ger; hver frugt indeholder 5 små nødder.

 

Vækstkrav: Ildtorn trives bedst og gi­ver de fleste blomster, når de vokser på en tør, veldrænet jord i fuld sol. De kan dog også trives på nordsiden af et hus eller hegn; men her får man kun en ringe blomstring og frugtsætning.

 

De gule frugter af ildtorn (Pyracantha rogersiana 'Golden Charmer')

 

Pleje: Ildtorn formeres ved stiklinger, bedst under glas i drivbænk eller kold­hus. Frøformerede planter er meget uensartede, både i vækstform og blom­string. I planteskolen købes ildtorn som potteplanter med en god rod­klump. De bør altid plantes som unge planter, da ældre eksemplarer kun dår­ligt lader sig flytte. Planten tåler endog ret kraftig tilbageskæring, hvad enten den dyrkes som hækplante, som espa­lierplante eller i et busket. Planten er så stiv, at den ikke kræver opbinding, medmindre det drejer sig om espa­lierplanter, der hvert år må tilbindes den mur eller det hegn, de er plantet op ad. Ældre typer af ildtorn blev ofte angrebet af ildtornskurv, mens nye sorter nærmest er immune, så de ikke behøver beskyttende sprøjtning med maneb eller kobbermidler.

 

Anvendelse: Ildtorn er en god pryd­busk i haven, både under den i reglen overdådige blomstring og i frugtperio­den, der ofte strækker sig fra sensom­meren til langt hen på vinteren. Også uden for bærtiden er busken af stor dekorativ virkning med det blanke, stedsegrønne løv. Den kan anvendes i busketter sammen med løvfældende og stedsegrønne buske. Den er fortrinlig som espalier op ad en sydmur, og den egner sig godt til ikke for store, form­klippede hække. Under større forhold kan den anvendes som fuglekrat, til beklædning af skråninger eller til mas­seplantning ved vejanlæg.

 

Arter:

Almindelig ildtorn (Pyracantha coccinea) kan blive indtil 4 m høj. Der findes en lang række sorter, som bør foretrækkes for selve arten.

 

'Beral' er en ny sort med meget lav vækst. Den er glimrende egnet til bundplantning under større buske og træer, til dækning af skråninger eller som lave, uigennemtrængelige hegn. Den blomstrer kun lidt og bærer derfor også kun få bær.

 

'Kasan' er en ukrainsk sort, der stammer fra den botaniske have i Kasan. Den har en kraftig vækst og rig blomstring og frugtbæring. Den er selvfertil og behøver ikke fremmedbestøvning.

 

'Lalandei' stammer fra planteforædle­ren og gartneren Lalande i Angers i Frankrig. Den har en ret flad og bred vækst. Den er modtagelig for skurv, men bærer mange orangerød e frugter. 'Lani' er en moderne, meget sund sort med masser af røde bær. Væksten er kraftig, og busken trives bedst i fuld sol.

 

Pyracantha rogersiana bliver indtil 3 m høj.

 

Sorten 'Golden Charmer' har orangegule bær; dens blade angribes ikke af rust.

 

'Orange Glow' ligner den meget, men har mere røde frugter.

 

Sygdomme: Ildtornskurv (Fusicladium pyracanthae) fremkalder olivengrønne eller brunlige pletter på bladene, som senere falder af. Bærrene standses i væksten og bliver små og indtørrede. Kan bekæmpes ved sprøjtning et par gange med maneb eller kobbermiddel straks efter frugtsætningen. De moder­ne skurvresistente sorter som 'Beral', 'Golden Charmer', 'Lani' og 'Orange Glow' bør foretrækkes.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (49 stemmer)
Siden er blevet set 14.239 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
765521-10-2016 12:31:48 haveABC
Pyracantha er ikke havtorn men ildtorn. Jeg har smagt snaps krydret med ildtorn, det var ikke særlig lækkert. Ildtorn kan sikkert bruges til gelé og saft som andre ugiftige bær. Frøene kan give maveproblemer, så det er nok kun fuglene, der kan spise dem rå uden problemer. Så jeg ville lade fuglene om bærrene og foretrække slåen, havtorn, surbær, røn og vildæble til kompot og gelé.
765421-10-2016 11:43:29 Jette Pedersen
Jeg har købt to små planter, Pyracantha med gule bær. I butikken stod der havtorn på skiltet. Derfor er jeg i gang med at lave kompot af de mange bær. Jeg kommer nu i tvivl bærrene kan bruges? Mvh. Jette.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her