Logo

Kabbeleje - Caltha palustris

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kabbeleje - Caltha palustris

Plantens botaniske navn er græsk og betyder kurv, mens oprindelsen til det danske navn fortaber sig i det uvisse. Ligesom engblomme hører den til ra­nunkelfamilien, og dens blomster er nærmest en forstørret udgave af smør­blomsten, den vilde ranunkel. Både stængler og blade er saftige og skøre,

og de indeholder et giftstof, som for­svinder, når planten tørres. Bladene er bredt nyreformede, og blomsterne er samlet i små kvaste på de oprette eller liggende stængler.

 

Engkabbelejen blomstrer allerede i april. Den trives kun i sumpet jord eller på lavt vand.

 

Vækstkrav: Kabbeleje er en typisk engplante, der kræver en næringsrig, meget fugtig jord; den tåler at være oversvømmet en del af året. Den blomstrer rigest i fuld sol, men kan dog også trives i halvskygge. Den er vildt­voksende mange steder i Danmark og er helt hårdfør.

 

Pleje: I haven formeres kabbeleje let ved deling af større planter eller ved frøudsæd straks efter frøets modning. Nyplantning og omplantning foretages bedst i august.

 

Anvendelse: Det er en misforståelse at plante kabbeleje i havens staudebed; den trives kun i meget fugtig jord, godt opblandet med tørvestrøelse og bedst ved bredden af en sø, ved et åløb eller ved havens vandbassin. Der anvendes 6-9 planter pr. m². Som naboplanter kan anbefales engblomme, engfor­glemmigej,  kattehale og visse primula.

 

Sorter og varieteter: Den fyldtblom­strede type, Caltha palustris 'F!ore Ple­no', har en mere kompakt vækst end arten; men dens blomster er tunge og knap så elegante.

Caltha palustris var. alba er en kun 15 cm høj plante med hvide blomster i april.

 

Andre arter: Caltha polypetaia er en mellemeuropæisk art, som danner lan­ge, krybende udløbere. Bladene er store og nyreformede. De guldgule blomster fremkommer fra maj til juli. Planten bliver 50 cm høj.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (5 stemmer)
Siden er blevet set 3.383 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?





Effektiv reklame - klik her