Logo

Kalatea - Calathea

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kalatea - Calathea

Kalatea er hjemmehørende i de tropi­ske urskove i Sydamerika; den blev kendt som blad plante i Europa i mid­ten af forrige århundrede. Den har rhizom, dvs. jordstængel, og blomster­ne er samlet i en blomsterstand i spid­sen af blomsterstænglen.

 

Kalatea (Calathea ornata 'Sanderiana') er en smuk bladplante.

 

Pleje: Kalatea skal have varmt, fugtigt klima. Man kan anbringe planten på en omvendt potte i en skål vand for at få tilstrækkelig, høj luftfugtighed. Om sommeren tåler planten ikke den skar­pe sol; temperaturen skal helst holdes på ca. 20°C om dagen og 15°C om natten, og om vinteren må den ikke komme under 12°C. I vækstperioden, forår og sommer, vandes rigeligt, og planten gødes regelmæssigt, mens man i vinterperioden ikke skal tilføre næ­ring og reducere vandtilførslen kraf­tigt. Dyrkes i enhedsjord i varm vinter­have eller blomstervindue.

 

Formering: Ved ompotning om foråret kan man dele planten. Det er også muligt at formere kalatea ved hjælp af stiklinger, men det er vanskeligere.

 

Calarhea crocara har smukke blomster, mens de øvrige kalatea udelukkende anvendes som bladplanter.

 

Arter:

Calathea crocata fra Brasilien har kun været i handelen i få år. Den

har i modsætning til de andre Cala­thea-arter kønne blomsterstande med safrangule eller orangegule brakteer (højblade). Rhizomet er forgrenet. Bladene er oprette, grønne på oversi­den, rødbrune på undersiden.

Calathea lancifolia fra Brasilien har lange lancetformede, bølgerandede blade med skiftevis lange og korte mørkegrønne pletter på den gulgrønne bladoverside. Bladundersiden er rød­brun. Planten kan blive over 1 m høj og er p.gr. af størrelsen velegnet til vinterhave.

Calathea lietzei fra Brasilien bliver mellem 30 og 60 cm høj. Bladene er bølgede, grønne med mørke tværstri­ber på oversiden, purpurrøde på un­dersiden.

Calathea ornata fra Colombia har langstilkede blade. De unge blade er hvid- eller rosastribede, ældre blade kobbergrønt stribede; undersiden er vinrød.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (45 stemmer)
Siden er blevet set 14.455 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
124008-01-2014 03:46:44 chr.hansen
meget flot blomst har aldrig set den for
124115-05-2011 17:22:59 Heidi bundgaard
Hej.

Lige et spg, har 2 Kalatea (Calathea ornata 'Sanderiana') blomst, den ene ved ik om har fået sygdom, da den har "edderkop-spin" ligende ved bladene og under hvert blad er der klister-stas samt små hvide prikker-ligende ting...

kan du hjælpe mig, el ,å jeg smide den ud

Heidi B

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her