Logo

Kalkbundsplanter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kalkbundsplanter

Middagsblomst (Mesembryanthemum) sætter pris på en kalkrig jord, ikke for kalkens skyld. men p. gr. af reaktionstallet, som ligger højt på kalkholdig jord.

 

Kalkbunds- eller basebundsplanter er i reglen fast knyttet til kalkjorder , hvor surhedsgraden (pH-værdien) ligger omkring 7-8. Oftest gælder det for disse planter, at de ikke er afhængige af kalken alene, men tillige af andre naturlige økologiske faktorer i sam­menhæng med kalkbunden, bl.a. gun­stige fugtighedsforhold, bedre varmeø­konomi, bedre krummestruktur og en særlig mikroflora. Kalcium har næppe nogen speciel betydning som nærings­stof betragtet for plantearternes forde­ling, men kalkbundsplanternes tilste­deværelse røber alligevel jordbundens karakter. Afgørende er derimod kal­kens indflydelse på jordens pH-værdi; det er den, der betinger surbunds- eller

kalkbundsplanternes tilstedeværelse. Eksempler på kalkbundsplanter i den vilde natur, planter, der ofte betragtes som indikatorplanter (se denne arti­kel), er rød tvetand, rød arve, mælke­bøtte, fuglegræs, følfod, korn valmue og ru svinemælk, der alle vokser på jorder med pH-værdi over 7 eller dog har undergrænse ved denne værdi. Stauderne er repræsenteret ved høst­anemone, akeleje, gemserod, julerose, kobjælde, alunrod, valmue, salvie, viol, nellike m.fl.

Man bør ikke ukritisk betragte kalk­bundsplanter som ufejlbarlige indika­torer for jordbundsforholdene i et om­råde; der kan under særlige omstæn­digheder godt vokse andre plantesam­fund i et ellers typisk kalkbundsområ­de. Således kan man på Møns Klint finde bevoksninger af hedelyng, der ellers er en surbundsplante. Imidlertid befinder lyngens rødder sig her i et tyndt, udvasket jordlag med en pH­værdi, der er lavere end kalkjordens 7- 8, altså mere sur.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (14 stemmer)
Siden er blevet set 6.020 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
656317-09-2016 14:19:55 maya houmann hansen
Det er SÅ SKØN en lille plante, og godt I fortæller så meget om den !

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her