Logo

Kalla - Zante'deschia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kalla - Zante'deschia

Zantedeschia er opkaldt efter den itali­enske botaniker Francesco Zantede­schi (1773-1846), mens kalla (Calla) er et gammelt plantenavn af ukendt op­rindelse. Kalla hører hjemme i Sydafri­ka, men findes spredt overalt i troper­ne, hvor de vokser i fugtige grøfter, ved vandløb og søer.

 

Den gule kalla (Zantedeschia elliottiana) med hvidplettede løvblade.

 

Pleje: Kalla er hos os en koldhusplan­te, som kan overvintre i et uopvarmet væksthus. For at få hvid kalla i blomst skal temperaturen om vinteren være 12-15°C, mens den skal være 15-18°C for at få gul kalla i blomst. Sommer­temperaturen må helst ikke komme over 25-28°C, hvorfor planten med fordel kan stilles udenfor om somme­ren. Da kalla vokser på sumpede area­ler, må man i vækstsæsonen sørge for hyppig vand- og næringstilførsel; efter afblomstringen skal vandingen af hvid kalla indskrænkes kraftigt, uden at jorden dog må tørre helt ud; der skal helst være et par grønne blade hele tiden. Gul kalla derimod kræver fuld­stændig udtørring. Jorden skal være kraftig, muldrig og næringsholdig. Begge arter har et kraftigt rodsystem og kræver derfor store urtepotter. De omplantes, inden væksten går i gang om foråret.

 

Den hvide kalla (Zantedeschia aethiopica) bruges fortrinsvis til kranse og kistepynt.

 

Formering: Kalla formeres oftest ved deling af planten; delingen kan ske ved ompotning til spande eller potter. Frø­formering er mulig, men bruges ikke meget. Frøet skal dækkes med et jordlag på ca. 1/2 cm, og temperaturen skal under spiringen være 20-25°C. Der lægges glas og papir over frøkasserne indtil spiringen er i gang.

 

Arter: Hvid kalla (Zantedeschia ae­thiopica) er hjemmehørende i de sydaf­rikanske sumpe. Det er en flerårig, urteagtig plante med kødfulde rhizo­mer (rodstokke) og store pilformede blade. De gule, vellugtende blomster er samlet i et tæt aks, der er omgivet af et hvidt, kræmmerhusformet højblad; blomsterne udvikles i januar-juni. Blomsterstænglen er et langt skaft. Hvid kalla bruges især i afskåren stand til kranse og kistedekorationer, men er desuden en smuk plante til vinterhave og større blomstervinduer.

Gul kalla (Zantedeschia elliottiana) er hjemmehørende i Transvaal. Blomsterakset er omgivet af et gult højblad, og bladene er hvidplettede. Blomster­ne udvikles i juni-august. Efter blom­stringen visner planten helt ned og skal have en tørkeperiode, før væksten igen kan startes.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (41 stemmer)
Siden er blevet set 22.059 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1359719-02-2023 09:50:10 haveABC.dk
Når der ikke kommer svar, er det nok fordi der ikke er nogen der kan svare.
1359418-02-2023 14:01:15 Ingrid
Får man nogen sinde svar på spørgsmål her? Jeg spurgte i sidste uge, hvorfor min kalla 'bløder' fra bladspidserne.
1314204-04-2021 21:25:59 Nils Reidar Burøy
Jeg kjøpte en gul Kala før påske. Blomsten var gul og nydelig, men etter ei uke ble blomsten lysegrønn . Hva er årsaken ?
765321-10-2016 11:23:02 Marianne
Jeg har en stor flot hvid kalla har stået ude hele sommeren hvad skal jeg gøre ved den om vinteren kan den stå på min overdækkede terasse der er åben mod syd og øst .Har prøvet at sætte den ind på mit badeværelse der er meget lyst men nu bliver bladene helt gule er meget i tvivl.
641815-07-2016 09:44:44 Gitte Toya
Min store, smukke calla blomstrer med hvide og grønne blomster året rundt og det har den gjort i en del år nu. Jeg har den i min lejlighed med en konstant temperatur på ml. 21 og 25 grader. Vinduet er vestvendt. Ville hjertens gerne ha vedhæftet et foto.
105117-05-2015 17:52:44 Nick
Sort Kalla vil helst placeres i sofaen lige for TV'et, lav stuetemperatur og rigeligt at drikke. Ikke direkte sol og aldrig i et vindue med sol, men gerne frisk luft. Råben og høj musik gavner bestemt ikke. :-)
105217-05-2015 16:57:28 Dorthe
Jeg har købt en sort kalla, hvordan skal den passes? Jeg savner oplysning om hvor den kan stå i stuen? Vi har sydvendt stuevindue, er det for meget sol? Min søster har i løbet af årene prøvet at sætte 3 kallaer i haven, men de blev alle brændt af i løbet af tre uger. Håber på snarligt svar, vil gerne vide om jeg skal flytte den fra vinduet På forhånd tsk Hilsen dorthe

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her