Logo

Kalmia - Kalmia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kalmia - Kalmia

Kalmia er vildtvoksende i den østlige del af Nordamerika. Planten blev navngivet af Linne , der opkaldte den efter en finsk botaniker, Peter Kalm (1715-79). Kalmia-slægten består af stedsegrønne arter og en enkelt løvfæl­dende art. Kun få af disse har fundet vej ind i vore haver. Det er buske eller små træer med læderagtige, helrandede, stilkede blade, der sidder spredt eller uregelmæssigt kransstillet. Blom­sterne er helkronede. kopformede og har små udposninger, hvori de 10 støv­dragere er gemt, indtil de pludselig ved modenhed springer frem og støvet spredes.

 

Bredbladet kalmia (Kalmia latifolia) har de største blomster af de tre omtalte arter.

 

Vækstkrav: Kalmia hører tillyngfami­lien og skal ligesom mange andre slæg­ter i denne familie vokse i jord med lavt reaktionstal, dvs. sur jord. Råder man ikke over en sådan jord, bør man iblande rigeligt med tørvestrøelse, gø­de med f.eks. svovlsur ammoniak om foråret og gerne blande eller dække jorden med bladjord. For at planterne skal trives og blomstre godt, bør jor­den være tilstrækkelig fugtig; der bør være læ og rigelig med sol.

 

Anvendelse: Planten er især smuk i busket sammen med andre surbunds­planter som gaultheria, liljekonval­busk, pieris og rododendron. Da plan­terne undertiden bliver bare nedentil, giver det en god virkning, når bregner, primula 'eller lyng anvendes som un­derplantning.

 

Arter:

Bredbladet kalmia (Kalmia lati­folia) bliver ca. 2 m høj. Bladene er spredte eller uregelmæssigt kransstille­de med mørkegrøn overside og gul­grøn underside, 5-6 cm lange; blom­sterstanden er en endestillet halv­skærm. Blomsterne er lys rosa , sjæl­dent hvide, og har mørkere røde prik­ker på indersiden. Planten blomstrer i juni. Bør kun plantes på beskyttede steder i læ. Den er ikke helt hårdfør i Danmark, men da det er den smukke­ste af de kendte Kalmia, er det et forsøg værd at plante den i sin have.

Smalbladet kalmia (Kalmia angustifo­lia) er mere spinkel end den foregåen­de art og bliver ca. 1 m høj. Væksten er ofte ret åben og bred; bladene er 2-6 cm lange og lysegrønne. Blomsterne er ret små og sidder samlet i sidestillede halvskærme. Planten blomstrer i juli­-august; farven er lysrosa til purpurro­sa. Smalbladet kalmia er mere hårdfør end bredbladet kalmia og kan tåle at vokse ved bredden af søer og vandløb i fugtig mosejord. Sorten 'Rubra' har kraftigere farvede blomster end arten, og dens blade er noget bredere,

Kalmia polifolia bliver 50 cm høj, Den har en kompakt vækst med oprette skud og ovale blade, der er blågrønne på oversiden og hvidlige på undersi­den. Blomsterne er lyserøde, sidder på lange stilke og er svagt nikkende.

 

Skadedyr: Rådyr er meget glade for kalmia, især om vinteren, og bor man i et område, hvor rådyr færdes, bør man beskytte planterne med trådvæv.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (19 stemmer)
Siden er blevet set 7.969 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her