Logo

Kalmus - Acorus calamus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kalmus - Acorus calamus

Kalmus er vildtvoksende mange steder i Danmark, men er oprindelig indført som lægeplante. I rodstokkene findes en æterisk olie, som stadig anvendes til parfumer og likører p.gr. af den beha­gelige duft. Tørrede rodknolde anven­des sukkersyltede som ingefær. Kal­mus er en sumpplante med sammen­trykte stængler og sværdformede, tvær­bølgede blade. Blomsterne er tvekøn­nede, og den grønne kolbe sidder tilsy­neladende på siden af stænglen. Den er i virkeligheden endestillet; men det grønne hylsterblad danner en fortsæt­telse af stænglen. Frugten bliver ikke moden her i landet. Hele planten har en stærkt aromatisk duft.

 

Vækstkrav: Kalmus vokser langs sø­bredder på indtil 30 cm's vanddybde. Den kræver en næringsrig humusjord i sol eller halvskygge.

 

Pleje: Kalmus formeres ved deling af ældre planter forår eller efterår. Som andre vildtvoksende sumpplanter kræ­ver den i øvrigt ingen pasning. Hvor den trives særlig godt, må man ofte begrænse væksten ved opgravning af større planteklumper, hvoraf de ældste dele kasseres.

 

Anvendelse: Kalmus kan anvendes i sumpbedet ved havens vandparti, hvor der er tilstrækkelig plads. Bør ikke plantes i småhaver.

 

Andre arter: Græsbladet kalmus (Aco­rus gramineus) fra Japan har en kry­bende rodstok med græslignende blade og gulgrønne kolber. Den bliver 30 cm høj. r koldhus eller vinterhave dyrkes af og til brogetbladede former af denne art under navnet Acorus gramineus var. pusillus.

 

Græsbladet kalmus (Acorus gramineus) hører hjemme i havens sumpbed.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 4.797 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her