Logo

Kalopanax - Kalopanax septemlobus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kalopanax - Kalopanax septemlobus

Kalopanax hører hjemme i fugtige løv­skove i Kina og Japan. Her udvikles den til 25-30 m høje træer med kraftige stammer, der kan minde om egetræer; herhjemme bliver træerne dog næppe over 10 m høje. De har en kraftig forgrening, hvis tykke skud bærer kor­te, brede torne. Vinter knopperne er ægrunde og dækket af brune, glinsende skæl, som giver træerne en særlig deko­rativ virkning vinteren igennem. Bla­dene er store, dybt håndlappede, lang­stilkede og giver planterne et meget frodigt udseende. Blomsterne er tve­kønnede og sidder i tætte skærme, der igen er samlet i store, flade, endestille­de stande på 1/2 m i diameter. Frugter­ne er ærtstore, sorte stenfrugter med to stene i hver.

 

Vækstkrav: Kalopanax trives bedst i en næringsrig, fugtig muldjord i sol eller halvskygge. Den er helt hårdfør i Danmark.

 

Pleje: Kalopanax formeres ved hjælp af rodstiklinger, der afskæres i decem­ber og opbevares fugtigt og frostfrit. Om foråret stikkes de i potter eller kasser så dybt, at den øverste ende af rodstiklingen er dækket af 5 cm jord. Den kan også formeres ved frø, som sås om foråret efter forudgående stratificering, hvor frøene er opbevaret i fugtigt sand vinteren over. Under op­væksten kræver Kalopanax ingen sær­lig pleje. Det er et hårdført og sundt træ; for at bevare den naturlige smuk­ke grenbygning bør træet ikke beskæ­res eller udtyndes.

 

Anvendelse: Kalopanax skal have god plads og er derfor særlig egnet til parker og større haver. Den kan an­vendes sammen med andre træer med »sydlandsk« udseende: aralie, kork­træ, skyrækker og ege-arter som Ouer­cus dentata og Quercus pontica.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 3.260 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?





Effektiv reklame - klik her