Logo

Kamille - Matricaria

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kamille - Matricaria

Matrix betyder på latin livmoder, og slægtsnavnet Matricaria hentyder til plantens anvendelse mod visse kvinde­sygdomme. Navnet kamille stammer fra plantens tidligere botaniske navn, Chamaemelum, afledt af græsk cha­maimelon = jordæble, efter plantens lave vækst og frugtagtige duft. Til slægten hører en række arter, enårige eller flerårige urter med 1-3 gange fjersnitdelte blade med trådformede afsnit. Blomsterne er hvide eller gule og sidder i kurve med svøbblade i flere rækker.

 

Kamille (Matricaria chamomilla) dyrkes som lægeplante, men findes forvildet mange steder i Danmark.

 

Arter:

Lugtløs kamille (Matricaria ino­dora) er en vildtvoksende to- eller flerårig urt, der bliver 25-50 cm høj med kurve samlet i halvskærm. Skive­kronerne er gule, og randkronerne er hvide og vandret udstående. Planten kan minde noget om vellugtende ka­mille, men lugtløs kamille adskiller sig ved kurvbunden, der er svampet, halv­kugleformet og fyldt. Planten har in­gen duft. Lugtløs kamille er karakter­plante (indikatorplante ) for kalkrig, næringsrig jord.

 

Skive kamille (Matricaria matricarioi­des) er en enårig, lav, glat urt med kortstilkede kurve. Blomsterne er alle rørformede, gulliggrønne og mangler tungeformede randkroner. Planten har en stærk duft. Den blev indslæbt til Europa i 19. årh. og er nu også vildt­voksende i Danmark, bl.a. som et almindeligt ukrudt i haver.

 

Vellugtende kamille (Matricaria cha­momilla) dyrkes, men findes forvildet flere steder. Planten er enårig, lav og har en stærk, sødlig duft. Randkroner­ne er hvide og tilbagebøjede, og skive­kronerne er gule; kurvbunden er keg­leformet og hul. Planten blomstrer fra maj til august og har længe været anvendt i folkemedicinen som kamille­te, der bruges mod forkølelse og som

et sveddrivende og beroligende mid­del. I apotekersproget kaldes drogen for

Flores chainomilae.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 3.348 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her