Logo

Kantafretning

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kantafretning

En langskaftet kantsaks kan fås med lodrette eller (som her), med vand­rette kæber.

Kanten mellem et græsbevokset areal og andre havearealer skal adskillige gange i sommerens løb rettes af, idet græsset ellers breder sig ind i bede eller hen over flisegange o .lign., dersom disse ikke er specielt afgrænsede. Spaden er et udmærket redskab til dette arbejde, men forholdsvis tung at arbejde med; mere handy er en kant­afretter, der i princippet er et hakke­jern, hvor bladet ikke sidder i en vinkel på 90° i forhold til skaftet, men direkte i forlængelse af skaftets akse. Man kan betjene kantafretteren i op­rejst stilling og med fodkraft alene, en væsentlig ting for ældre haveejere.

Der findes imidlertid adskillige special­konstruerede - undertiden ganske fan­tasifulde - kantklippere i handelen; de fleste er dog mere dekorative end egentlig nyttige. Spaden og kantskære­ren er, kombineret med en udspændt snor, stadig det, der giver den smukke­ste afretning af plæne mod bed. Dersom problemet er at forhindre græsset i at brede sig ind over flisegan­ge og tilsvarende, kan man klare sig med en gammel køkkenkniv. Med en smule øvelse kan man også klare pro­blemet med en hækkesaks eller en fåresaks.

 

Til afskæring af græskanter kan anvendes en langskaftet, halvcirkelformet kniv (øverst) eller en tandhjulformet kniv, der køres langs græskanten (nederst).

 

Der findes specielle redskaber, der er batteridrevne eller kan tilsluttes lysnet­tet; i parcelhushaven tjener de dog me­re til at imponere naboerne med end ved deres reelle nyttevirkning. Et virkelig nyttigt redskab er derimod den gam­meldags kantsaks, der i princippet er en hækkesaks med langt håndgreb. Med den fjernes frynser let og effek­tivt, uden at man behøver at ligge på knæ under arbejdet.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,1 (8 stemmer)
Siden er blevet set 6.177 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
90624-04-2013 17:39:58 Flemming Mortensen
Jeg er på jagt efter en langskaftet kantsaks med vand­rette kæber, som vist øverst på siden (dog med lodrette kæber). Hvilket mærke findes den i, og hvor kan man købe den?
90721-05-2012 19:01:18 Lene Rasmussen
Hvad hedder / hvilket mærke er er det nerdeste billede - kantskærer som tandhjulformet kniv der kører langs græskanten? Hvor kan den købes??

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?Effektiv reklame - klik her