Logo

Kartebolle - Dipsacus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kartebolle - Dipsacus

Slægtsnavnet Dipsacus kommer af græsk dipsao, der betyder jeg tørster og hentyder til bladene, der hos nogle arter er modsatte, ustilkede og derved danner skåle, hvor vand fra dug og regn samles. Det danske navn karte­bolle hentyder til de tørre frugtstande, der længe har været anvendt til kart­ning og endnu i dag bliver brugt ved fabrikation af mohairtæpper og -trøjer.

 

Almindelig kartebolle (Dipsacus sylvestris) har ovale blomsterhoveder.

 

Kartebolle er toårige urter, der det første år udvikler en stor roset af mørkegrønne, tornede blade og det andet år en kraftig, tornet stængel med store, omfattende, tornet-tandede bla­de. Blomsterne er samlet i et rundt eller ovalt hoved, der er omgivet af meget lange svøbblade. Lange, spidse avner støtter hver af de mange lyslilla, firtallige blomster.

 

Pleje: Planten stiller ingen særlige krav til voksested. Frøet sås på blivestedet efterår eller forår, og udtynding til mindst 's afstand foretages efter fremspiringen.

 

Anvendelse: Som fritvoksende soli­tærplante er kartebolle velegnet, og frugtstandene er smukke og holdbare i større tørrede buketter.

Planten blev i. middelalderen brugt i folkemedicinen til heling af sår på fingre; bundet om halsen skulle den kunne dæmpe feber.

 

Arter:

Almindelig kartebolle (Dipsa­cus sylvestris) er vildtvoksende i Euro­pa og forvildet nogle få steder i Dan­mark. Planten bliver indtil høj; blomsterhovederne er ovale, 8- lange og har stive, udstående svøbbla­de og rette avner.

 

Håret kartebolle (Dipsacus pilosus) er vildtvoksende i Danmark i fugtige skove og ved gærder, men er ret sjæl­den. Planten bliver 40-- høj; den har kugleformede blomsterhoveder og næsten ens svøbblade og avner, der har mange hår og stikkende spids.

 

Ægte kartebolle (Dipsacus sativus) er muligvis en kulturform af almindelig kartebolle. Den adskiller sig fra denne ved at have hagekrummede avner, og det er især dens frugt, der anvendes ved kartning.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (12 stemmer)
Siden er blevet set 6.928 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1194219-10-2017 08:41:14 Mette Mule
Jeg mener at have set en kartemaskine hvor frøstandene fra kartebolle var monteret. Det kunne være interessant at se et billede af sådan en. Hvilket materiale har man kartet med kartebolle: uld eller hør?
121603-06-2011 15:59:36 Helene Robic
Fin forklaring

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her