Logo

Kattehale - Lythrum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Kattehale - Lythrum

Kattehale findes vildtvoksende mange steder ved bredden af søer og moser samt på fugtige enge. Dens meterhøje, violette eller lilla blomsterstande er synlige på lang afstand og minder me­get om en kattehale. Det botaniske navn stammer fra plantesaftens anven­delse i folkemedicinen til standsning af blødninger (græsk lythron = urent blod); saften har et stort indhold af garvesyre. Kattehale har en opret, kantet stængel med modsatte eller kransstillede blade, der er lancetfor­mede med hjerteformet basis. Blom­sten har et 12-tandet bæger, 6 kronbla­de, 12 støvdragere og en torummet, mangefrøet kapsel. Der findes tre ty­per blomster: langgriflede, mellemgrif­lede og kortgriflede.

 

Vækstkrav: Skønt kattehale hører hjemme på fugtig bund, trives den dog forbavsende godt på selv tør jord i et blandet staudebed; her bliver planten dog knap så kraftig og blomsterakset kortere. Jordens reaktionstal bør ligge under neutralpunktet (= pH 7). Den foretrækker sol, men trives også i halv­skygge; dens vindførhed og hårdførhed er stor.

 

Pleje: Arterne formeres ved frøudsæd, mens sorterne må formeres vegetativt. Den træagtige rod gør en deling van­skelig; i stedet benytter man stikning af urteagtige stiklinger eller rodstiklin­ger. Plantning kan foretages tidligt om foråret eller om efteråret efter afblom­stringen. Nedskæring af toppen bør ske om foråret; opbinding er sjældent nødvendig.

 

Kattehale (Lythrum) er lige velegnet til staudebedet (ovenfor) og i sumpbedet (nedenfor).

 

 

Anvendelse: Da kattehale er så for­dringsløs, kan den anvendes overalt i haven, bedst og mest naturligt ved havens vandparti, men lige så gerne som langtidsblomst i staudebedet. Her er især salvie og tusindstråle gode na­boplanter, mens kattehale i mosebedet bør plantes sammen med abeblomst, astilbe, bronzeblad, guldnælde, nøkke­tunge og primula.

 

Arter: Lythrum. salicaria er den mest almindelige. Den bliver ofte næsten 2 m høj, og dens blomster er kraftigt purpurrøde. De bedste sorter er 'Mor­dens Pink' (purpurrosa) og 'The Bea­con' (karminrød).

Lythrum virgatum hører hjemme i øst­europa og Vestasien. Den er mere svagtvoksende og bliver 70-120 cm høj. Bladene er modsatte og findes også oppe i blomsterakset. Den bedste sort er 'Rose Queen", som blomstrer fra juni til september; den er 60 cm høj. Begge typer kattehale hører til havens rigest og længst blomstrende stauder og kan trives i enhver have.

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (12 stemmer)
Siden er blevet set 3.656 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os