Alyssum kommer af græsk lyssa = galskab; i oldtiden mente man, at visse arter af denne slægt kunne helbrede hundegalskab eller vandskræk. Der findes ca. 100 arter, som overvejende vokser i Mellemeuropa og på Balkan; men kun nogle få anvendes som haveplanter. De er ret lave stauder med små gråfiltede blade og gule blomster.
Vækstkrav: Krognål vokser bedst på en noget tør jord i fuld sol og egner sig derfor øverst i et sydvendt stenbed; men den er også glimrende i stengærder og som murplante på toppen eller i en sprække og tillige anvendelig i forgrunden af staudebedet eller som indfatning.
Krognål eller guldslør (Alyssum saxatile) har lysende gule blomster fra april og helt hen i juli.
Formering: Frøene sås i bænk eller på et beskyttet bed i juli. Stiklinger skæres og stikkes i let, fugtig jord umiddelbart efter afblomstringen. Udplantningen kan ske om foråret.
Arter: Alyssum argenteum har små grågrønne blade og lysegule blomster. Den bliver 30-40 cm høj og blomstrer i maj-juli. Ældre planter bliver noget træagtige og grove, men de fornyr sig gerne ved selvsåning.
Alyssum moellendorfianum og Alyssum montanum ligner hinanden meget. De bliver kun 6-10 cm høje med nedliggende stængler, aflange, stjernehårede blade og gule blomster i åbne klaser. Man ser dem sjældent under kultur.
Krognål.
Alyssum saxatile, guldslør, er den bedst kendte krognål, som man ser lyse op om foråret med sine tætte klaser af stærkt gule blomster. Den har forholdsvis store blade og bliver op til 30 cm høj. Den almindeligste haveform er den tætvoksende Alyssum saxatile compactum, men der findes også en citrongul form, 'Citrinum', en fyldtblomstret, 'Flore Pleno', og en form med gulkantede blade, 'Variegatum'. Tidligere henregnede man også biblomme til Alyssum-slægten, men den er nu skilt ud i slægten Lobularia (se artiklen Biblomme).