Logo

Kryddernelliketræ, ægte - Syzygium aromaticum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kryddernelliketræ, ægte - Syzygium aromaticum

Kryddernelliketræet stammer fra Mo­lukkerne i Indonesien, hvor det danner en del af underskoven. Træet bliver indtil 10-12 m højt med en tæt krone. Bladene er modsatstillede, læderagtige og helrandede. Blomstringen finder i troperne sted to gange om året; blom­sterne er ret små, hvide eller gule og sidder i små, åbne klaser i enden af både lang- og kortskud. Blomster­knopperne ligner små søm med runde hoveder - heraf nellikenavnet, som stammer fra plattysk negelken = lille søm. Planten har intet med blomster­nelliker at gøre. Frugten er et etfrøet bær, som er spiseligt. Formeringen sker ved frø eller stikling.

 

Anvendelse: Kryddernelliketræet har ingen betydning som pryd- eller nytte­plante under vore kolde og mørke himmelstrøg og findes kun i botaniske havers tropehuse. Det krydderi, som fremstilles af de tørrede blomsterknop­per, har derimod gennem meget lang tid været en vigtig handelsvare. Kryddernelliker var kendt allerede før vor tidsregning og kom til Middelhavsegnene med indiske og arabiske købmænd. Portugiserne havde i mange år monopol på krydderiet; senere blev kryddernelliketræet indført til Mauriti­us og Zanzibar og er stadig en vigtig eksportartikel for øen Zanzibar.

Når kronbladene begynder at vise sig i knopperne, plukkes blomsterne og lægges til tørre i solen. Hele blomster sælges som hele nelliker; men den største del af høsten bliver destilleret med damp, og der udvindes nellike­olie, som bl.a. anvendes til fremstilling af vanilin; blandet med sukker kaldes det vanilljesukker.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (5 stemmer)
Siden er blevet set 2.840 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?Effektiv reklame - klik her