Logo

Kvalkved / ultsrøn - Viburnum opulus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kvalkved / ultsrøn - Viburnum opulus

Kvalkved eller ultsrøn er vildtvoksen­de i de danske skove og ellekrat på næringsrig og frodig jord. Busken er løvfældende, 2-3 m høj og har modsat­te, håndlappede, tandede blade, der kort før løvfald får en pragtfuld gul eller rød høstfarve. I juni udvikles de hvide blomster, der er samlet i store, flade skærme med golde yderblomster. De røde stenfrugter modner i septem­ber, men bliver siddende på buskene langt hen på vinteren; frugterne har en ubehagelig lugt, og de er meget sure.

 

Vækstkrav: Kvalkved trives bedst i en næringsrig, fugtig jord, såvel i sol som i halvskygge.

 

Pleje: Kvalkved formeres let ved frø, rodskud eller stiklinger; det er en nem

haveplante, som ikke stiller store krav til vedligeholdelse. Den bryder sig ikke om tilbageskæring, da der kun vanske­ligt dannes nyvækst, hvor større grene er fjernet.

 

Anvendelse: Kvalkved er velegnet i større busketter, ikke mindst i fritids­haver med næringsrig jord; desuden kan den plantes som solitærbusk på plænen, i atriumhaven og i forhaven.

 

Sorter:

Snebolle (Viburnum opulus 'Roseum') dyrkes meget i mindre ha­ver og parker. Den har kuglerunde blomsterstande med udelukkende gol­de blomster. Ved udspring er de hvide; men inden afblomstringen farves de svagt røde. Se artiklen Snebolle. Andre arter:

 

Dværgkvalkved (Viburnum davidii) er en lav, stedsegrøn busk, der på lune voksepladser er en god bunddække­plante. I strenge vintre fryser den no­get tilbage. Bladene er brede med dybe årer, og blomsterne er lysrosa, samlet i store skærme. Den kan med fordel anvendes som bundplante sam­men med vinterglans og vintergrøn, f. eks. under rododendron.

 

Pibekvalkved (Viburnum lantana) er vildtvoksende i Europa og Orienten. Den er løvfældende og bliver 4-5 m høj. Både skud, knopper og bladun­derside er dækket af grå filt. Blom­sterstanden er bred og tæt, og frugter­ne er først røde, senere skinnende sorte. De unge grene anvendes til piberør. hvoraf det danske navn.

 

Tandbladet kvalkved (Viburnum den­tatum) hører hjemme i Nordamerika. Det er en 5 m høj busk med groft tandede blade og en bred, langstilket blomsterstand. Frugterne er skinnende sorte.

 

Følgende arter af slægten Viburnum er omtalt andetsteds under deres respek­tive danske navne: Viburnum burkwoo­dii, Snebolle; Viburnum cariesii, Ko­rea-snebolle; Viburnum fragrans, Kej­serbusk; Viburnum rhytidophyllum, Rynkeblad; Viburnum tinus, Vinter­snebolle.

 

Sygdomme: Kvalkved bliver ofte hjemsøgt af en bladbille (Galerucella viburni), hvis larver og udvoksede bil­ler kan gennemhulle bladene. Sprøjtes med et insektmiddel.

 

Kvalkved (Vibumum opulus} har golde randblomster, som tiltrækker de insekter, der skal bestøve de fertile midterblomster.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (12 stemmer)
Siden er blevet set 6.033 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?Effektiv reklame - klik her