Logo

Kvast

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kvast

Blomsterstanden hos forglemmigej kaldes en kvast. En kvast er en blomsterstand, hvor både hovedstængel og sidegrene bærer blomster. I en kvast springer hoved­stænglens blomst først' ud; derefter følger sidegrenenes; derfor omtales kvastformede blomsterstande under­tiden som midtpunktsflyende. I nogle kvaste udgår der grene til begge sider fra hovedstænglen; man taler så om to­armede kvaste. I andre tilfælde udgår der kun grene på den ene side af hovedstænglen, og så kaldes kvasten enarmet.

Gaffelkvasten er en to-armet kvast, hvis sidegrene alle sidder lige over for hinanden. Gaffelkvaste opstår hos planter med modsatte blade, idet si­degrenene udgår fra bladhjørnerne; de er meget hyppige bl.a. i nellikefamili­en. Blomsterne hos fuglegræs og høn­setarm sidder i gaffelkvast.

 

 

Gipsurt har blomsterne samlet i en kvast.

 

De enarmede kvaste fremtræder lige­som de to-arme de forskelligt, alt efter hvor lange blomsterstilkene er. I svik­kelen skifter sidegrenene hele tiden retning i forhold til hovedaksen, så at blomsterne kommer til at se ud, som om de sad i siksak. Desuden er svikler tit indrullede i spidsen, og de ældste blomster kan have en anden farve end de yngste. Forglemmigej-arterne er blandt de planter, som først og frem­mest dyrkes p.gr. af deres dekorative, svikkelformede blomsterstand. Se også denne artikel.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.360 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?Effektiv reklame - klik her