Logo

Kvikgræs - Agropyron

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kvikgræs - Agropyron

Kvik har oprette strå med linjeforme­de blade og smalle aks med toradede, flerblomstrede, flade småaks med lan­cetformede yderavner. Den får meter­lange underjordiske udløbere og er et besværligt ukrudt i græsmarker og ha­ver. Flere af slægtens arter danner indbyrdes krydsninger, der kun van­skeligt lader sig adskille fra hinanden; p.gr. af kviks nære slægtskab med hvede udføres der forskellige steder i verden krydsningsforsøg mellem disse plantearter, idet man bl.a. arbejder på at overføre kvikgræssernes hårdførhed til hveden. Hvor kvik forekommer i græsmarker, kan den være årsag til kraftige angreb af den skadelige sadel­galmyg, der lægger sine æg på kvik­plantens øverste blade.

 

Vækstkrav: Kvik er en af vore almin­deligste ukrudtsplanter og forekom­mer på næsten al slags jord, dog ikke næringsfattig. Den kan hurtigt blive besværlig på lune græsarealer; her breder den sig stærkt ved hjælp af under­jordiske udløbere og ved frø.

 

Arter:

Almindelig kvik (Agropyron repens) er flerårig med stærkt grenede, vandrette jordstængler og spredte, 30-100 cm høje strå, der ender i et smalt aks med tætsiddende, 3-6-blomstrede småaks. Yderavnerne er spidse, inder­avnerne butte eller spidse. Bladene er linjeformede, -flade og har ofte lange hår. Blomstringen foregår i juni-juli, men der udvikles sjældent frugt. Al­mindelig kvik kaldes undertiden for senegræs p.gr. af de lange, vidtkryben­de udløbere, hvoraf hvert eneste styk­ke kan vokse op til en ny plante. Den findes oprindelig som vildtvoksende ved strande, især hvor strandbredden er næringsrig p.gr. af opskyllet tang.

Hundekvik (Agropyron caninum) er ligeledes en flerårig græs sort med tue­formet samlede, 50-100 cm høje strå. Planten er mørkt matgrøn med karak­teristisk slappe blade og et noget nik­kende aks med tætsiddende, langstak­kede småaks. Den trives bedst på en skyggefuld plads i frodig skovbund og er almindelig i de frugtbare egne af landet.

Strandkvik (Agropyron junceum) er flerårig med vidtkrybende jordstæng­ler og opstigende, 20-45 cm høje strå. Planten er blågrå med linjeformede blade, der på oversiden er blødt fløjls­hårede og noget sammenrullede. Ak­set er til sidst nikkende og har ret store småaks, der sidder langt fra hinanden. Det er meget skørt, og de modne småaks med tilhørende stængeldele fø­res nemt omkring med vinden eller vandet, hvorved frøene spredes. Strandkvik kaldes også siv kvik og vok­ser almindeligvis på sandstranden ved vore kyster.

 

Kvikgræs, der er meget udbredt i Danmark, er ofte et besværligt ukrudt p.gr. af de stærkt grenede, vandrette jordstængler.

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 4.487 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1282307-01-2020 14:51:32 Tharmini
Er der nogen, der ved, hvad Agropyron elongatum hedder på dansk? På tysk er det Riesenweizengras.
139713-06-2011 10:04:44 betty steglich
Kvik er en vigtig græsart for heste. Den er rig på kiselsyre, der styrker pels og hove, ligesom den indeholder jern, planteslim og A- og B-vitamin. endelig virker den antibiotisk.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?Effektiv reklame - klik her