Logo

Lachenalia - Lachenalia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Lachenalia - Lachenalia

Lachenalia er hjemmehørende i Syd­afrika, hvorfra den ca. 1770 blev bragt til Europa. Navnet er givet til ære for Werner de la Chenal (1736-1800), pro­fessor i botanik i Basel.

 

Lachenalia aloides er let at dyrke, og blomsterne er holdbare, også i afskåren tilstand. Her ses sorten' Aurea'.

 

Pleje: Lachenalia er en løgplante, der blomstrer om vinteren og foråret og har hviletid om sommeren.

I august-september lægges 4-6 løg sammen i en 12-14 cm's potte (Lache­nalia-løg er små) og dækkes med ca. 3 cm jord, f.eks. en kraftig standard­tørveblanding. Lige efter lægningen vandes sparsomt, men efterhånden som væksten kommer i gang, vandes oftere, og der tilføres med jævne mel­lemrum næring med vandingsvandet. Temperaturen må helst ikke komme over 12°C og aldrig synke under fryse­punktet. Blomstringen finder sted i januar-marts, og i denne periode hol­des samme varme og fugtighed som i den forudgående vækstperiode.

Efter blomstringen begynder hvilepe­rioden. Når bladene er helt gule, skal der ikke længere vandes. Løgene skal ligge i jorden, indtil kulturen startes igen. Temperaturen må gerne være høj i hvileperioden.

 

Formering: Sorterne formeres ved si­deløg, mens arterne også kan formeres ved frø. Ved oppotningen om efteråret kan de små løg, der er dannet af moderløget. tages fra til formering; de er blomstringsdygtige efter 2-3 års forløb.

 

Arter og sorter: Lachenalia aloides har undertiden ned liggende blade, der som regel er brunplettede. Blomsterstæng­len er grøn til brunviolet. De rørforme­de blomster er samlet i ca. 15 cm lange stande; blomsterne er gule, men bliver i spidsen grønlige. Den yderste kron­bladkrans er kortere end den inderste. Sorten' Aurea' har rent guldgule blom­ster. 'Nelsonii har blomster med gul­grønne spidser. 'Pearsonii har gule blomster med røde spidser.

Lachenalia bulbifera har orangerøde blomster med grønne spidser. De to kronblad kranse er lige lange.

--

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 3.004 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!