Logo

Lampepudser - Callistemon citrinus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Lampepudser - Callistemon citrinus

Det danske navn lampepudser skyldes blomsterstandens form. Lampepudser, der er hjemmehørende i Australien, er en træagtig plante med lancetformede blade. Blomsterne har 5-10 cm lange, røde støvdragere med gult blomster­støv.

 

Lampepudser (Callistemon citrinus) kræver megen plads. Den passer bedst i vinterhaven, men er for stor til vindueskarmen.

 

Pleje: Om sommeren kræver lampe­pudser meget vand og med mellemrum gødning. Pottejorden skal være kraf­tig, f.eks. en tørveblanding. I den frostfrie del af året kan planten stå udendørs på en lys plads med direkte sol.

Den kan blive 1-3 m høj, hvorfor den især er anvendelig i vinterhave, hvor overvintringen også kan finde sted; den ideelle overvintringstemperatur er 4-10°C. Om vinteren tilføres ikke gød­ning og kun så meget vand, at jorden ikke tørrer fuldstændig ud. Efter af­blomstringen kan planten beskæres, så at den bliver mere busket.

 

Formering: Lampepudser kan forme­res ved frø; men dette bør normalt undgås, fordi frøformerede planter blomstrer mindre villigt. Stiklingeformering finder normalt sted i juli-august, idet planterne så blom­strer året efter. De 5-10 cm lange stiklinger stikkes i en tørveblanding ved en temperatur på ca. 20°C.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (59 stemmer)
Siden er blevet set 15.057 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
521210-05-2016 18:21:42 Bodil sørensen
Lige købt en busk, som jeg har plantet ud i haven. Har nu læst lidt om den og tænker på at jeg nok burde sætte den i en krukke , da den jo skal ind til vinter. Hvad syntes i ?
204029-11-2013 15:57:35 Christina K. Jakobsen
Jeg har taget min lampepudser indenfor til vinteren. Står i et badeværelse med lys og ofte kølig luft, da der jo luftes jævnligt ud. Den taber nu bladene og øverste del af grenene er tørre. Hvordan skal jeg klippe den ned el. Er den færdig? Den har en stor krukke med rigelig jord. Hilsen Christina K. Jakobsen
204102-07-2013 15:30:19 Vibeke
ja, det er meget godt med stiklingeformerede planter; men det kan nok knibe med at finde en moderplante! Til gengæld er de meget nemme at så.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her